Γλέζος: Νίκη των αντιδραστικών δυνάμεων μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

0
9

Την πρότασή του για μορατόριουμ με τους δανειστές επαναφέρει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Αυγή της Κυριακής» ο Μανώλης Γλέζος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νίκη των αντιδραστικών δυνάμεων.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το τρίτο μνημόνιο είναι μονόδρομος. Όμως, στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες λύσεις (…) Ούτε δανειζόμαστε ούτε ξοφλάμε δάνεια και ούτε λειτουργούν τα τοκοχρεολύσια για ένα χρονικό διάστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μ. Γλέζος.

«Δεν μπορούμε να κρυφτούμε πια. Το τρίτο μνημόνιο είναι μνημόνιο. Όταν κατηγορείς τα άλλα δύο μνημόνια, γιατί υπερασπίζεσαι το τρίτο; Είπα δημόσια ότι είναι χειρότερο και από τα προηγούμενα, αλλά εννοούσα ιδιαίτερα την πολιτική του πλευρά. Δηλαδή, δεν περίμενα ποτέ ότι η εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση θα δεχόταν ποτέ τέτοιο μνημόνιο. Δεν περίμενα ποτέ κυβέρνηση της αριστεράς να αποδεχθεί τέτοια πρόταση», δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Γλέζος.

Ο ίδιος επικρίνει την αποδοχή των συντελεστών του ΦΠΑ και υπογραμμίζει ότι οι αριστεροί είναι αντίθετοι με τους έμμεσους φόρους που πλήττουν τον καταναλωτή.

Για τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε: «Έχω ακόμη ελπίδες ότι θα δει τα λάθη, που ομολογεί ότι έχει κάνει, και θα ταυτιστεί με την ιστορία», «ευελπιστώ και πιστεύω ακόμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλογιστεί τα λάθη του και θα τα διορθώσει στην πράξη δίνοντας στον λαό την εξουσία και σε όλο τον κόσμο δουλειά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την παρουσία του στη συγκέντρωση της Iskra και την προσέγγιση της Αριστερής Πλατφόρμας, ο Μανώλης Γλέζος απαντά: «Είπα στον Παναγιώτη Λαφαζάνη είμαι εδώ αλλά εσύ δεν ήσουν στη συγκέντρωση που έκανε η Βουλή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ήμουν και είμαι εκεί και εδώ και θα πάω και όπου αλλού με καλούν. Θα πηγαίνω γιατί η διαφορετικότητα των απόψεων είναι η πηγή της δικής μας αριστεράς».
Δηλώνει επίσης ότι αποπροσανατολίζεται ο εργαζόμενος όταν του λες «η μορφή του νομίσματος θα σε σώσει», αλλά σημειώνει επίσης ότι ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να κάνει ένα συνέδριο για να ξεκαθαριστεί ο ρόλος και η μορφή του νομίσματος.

Για το θέμα του χρέους ο ίδιος προτείνει διμερείς επαφές με τα άλλα κράτη ώστε να διαπιστωθεί αν και τι τους χρωστάμε και υπογραμμίζει την ανάγκη η Επιτροπή της Βουλής για την αλήθεια του χρέους να εξετάσει ένα-ένα δάνειο χωριστά. Αναφέρεται στις συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, υπογραμμίζει την ανάγκη εξορθολογισμού των δημόσιων οικονομικών και προσθέτει πως αν βρεθούμε σε ανάγκη, έχει προτείνει ένα εσωτερικό δάνειο διπλής μορφής, εθελοντικό για τους φτωχούς και υποχρεωτικό για τους πλούσιους.

Τέλος, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Γλέζος τονίζει ότι μια διάσπαση θα ήταν νίκη των αντιδραστικών δυνάμεων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για το έκτακτο συνέδριο λέει ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκριθεί η συμφωνία μόνο από την κυβέρνηση» για να υπογραμμίσει: «δεν δώσαμε λευκή επιταγή στη διαπραγματευτική ομάδα και πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση απαιτείται όχι η γνώμη της κυβέρνησης του Μαξίμου, αλλά η γνώμη των μελών του ΣΥΡΙΖΑ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here