Γλίτωσε από τον Έμπολα, όμως άλλαξε το χρώμα του ματιού του!

0
9

Ένας γιατρός, ο Ιαν Κρόιζερ, ναi μεν γλίτωσε από τον ιό ΄Εμπόλα και πήρε εξιτήριο, αλλά δύο μήνες αργότερα, επέστρεψε στο νοσοκομείο με πόνο και προβλήματα όρασης στο αριστερό μάτι, το οποίο μάλιστα άλλαξε χρώμα. Η περίπτωση του Κρόιζερ, η οποία παρουσιάζεται στο New England Journal of Medicine, επιβεβαιώνει τις ανεκδοτολογικές αναφορές για επιζώντες του ιού που εμφάνισαν προβλήματα στα μάτια μήνες μετά την εξαφάνιση του Εμπολα από το αίμα τους.

Ο ιός είναι γνωστό ότι μπορεί να παραμείνει στο σπέρμα για πολλούς μήνες, ωστόσο σχεδόν τίποτα δεν ήταν γνωστό για την ικανότητά του να κρύβεται μέσα στα μάτια. Οταν ο Κρόιζερ εμφάνισε τις πρώτες ενοχλήσεις, οι γιατροί του στο Νοσοκομείο «Εμορι» στην Ατλάντα υπέθεσαν ότι ο Εμπολα είχε αφήσει τον οργανισμό του ευάλωτο σε επίθεση από κάποιον άλλον ιό.
Έμειναν, όμως, έκπληκτοι όταν πήραν δείγμα υγρού από το εσωτερικό του ματιού και διαπίστωσαν ότι ήταν γεμάτο αντίγραφα του Εμπολα.

Ανήσυχος για το ενδεχόμενο να είχε εκτεθεί στον ιό, παρά τις προφυλάξεις που είχε λάβει, ο γιατρός που συνέλεξε το δείγμα μπήκε σε εθελοντική καραντίνα σε ξεχωριστό δωμάτιο του σπιτιού του και δεν άγγιξε τον νεογέννητο γιο του για τρεις εβδομάδες, όσο είναι η περίοδος επώασης του αιμορραγικού πυρετού.

Ο Κρόιζερ διαπιστώθηκε ότι πάσχει από μόλυνση του ραγοειδούς χιτώνα, του μεσαίου από τα τρία ομόκεντρα στρώματα από τα οποία αποτελείται το μάτι, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η ίριδα. Η φλεγμονή είχε ανεβάσει την πίεση του ματιού σε επίπεδα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μόνιμη τύφλωση.
Τα στεροειδή αντιφλεγμονώδη έδωσαν μόνο παρενέργειες και καθόλου οφέλη, αναφέρουν οι New York Times. Η όραση από το αριστερό μάτι συνέχισε να επιδεινώνεται μέχρι που ο ασθενής μπορούσε να διακρίνει μόνο σκιές.

Ενα πρωί που κοιτούσε τον εαυτό του στον καθρέπτη, ο Κρόιζερ είδε έντρομος ότι το αριστερό του μάτι, το οποίο κανονικά ήταν γαλάζιο, να έχει πάρει ένα ζωηρό αλλά αφύσικο πράσινο χρώμα.
Τέτοιες αλλαγές του χρώματος έχουν παρατηρηθεί σε περιπτώσεις οξείας ιογενούς λοίμωξης του ματιού, και συνήθως είναι μόνιμες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here