ΓΛΚ: Πάνω από 7 δισ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου στους ιδιώτες

0
2

 

Στα 5,77 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάιο και αν σε αυτά τα ποσά προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, που ήταν 1,259 δισ. ευρώ, τα συνολικά χρέη του Δημοσίου ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Αναλυτικά:

• Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έφτασαν τον Μάιο στα 5,770 δισ. ευρώ, από 5,520 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Παράλληλα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν τον ίδιο μήνα σε 1,259 δισ. ευρώ έναντι 1,182 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

• Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορούν στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα χρέη στον τομέα αυτό ανήλθαν σε 3,067 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου, έναντι 2,875 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν σε 1,146 δισ. ευρώ έναντι 1,121 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει τη σταδιακή αποπληρωμή σημαντικού όγκου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, φέτος, της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι φορείς υποχρεούνται να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τους ιδιώτες, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά ανώτατο όριο στο τέλος Απριλίου 2016.

Προτεραιότητα θα έχουν παλαιότερες οφειλές, ενώ θα εξαιρούνται υποχρεώσεις που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις ή υποχρεώσεις που η καθυστέρηση εξόφλησής τους επιβαρύνει το Δημόσιο με πρόστιμα.

Το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα υποχρεούνται οι φορείς να ενημερώνουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την πορεία εξόφλησης των οφειλών τον προηγούμενο μήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here