ΓΣΕΒΕΕ: Επιβράδυνση της οικονομίας θα επιφέρει η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

0
2

Επιβράδυνση της οικονομίας εκτιμά η ΓΣΕΒΕΕ ότι θα επιφέρει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε μεταβολή γίνεται χωρίς προγραμματισμό και μελέτη το μόνο που επιτυγχάνει είναι να οξυνει τα προβλήματα ρευστότητας και ανταγωνιστικότητας.

Συγκεκριμένα, για τον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας θα γίνει ακόμα πιο οξύ καθώς οι ανταγωνίστριες χώρες έχουν ΦΠΑ που κυμαίνεται από 6% έως 10% ενώ η γειτονική Τουρκία συζητά την δημιουργία Ειδικών Τουριστικών Ζωνών με μηδενικό ΦΠΑ, γεγονός που τους επιτρέπει να παρέχουν χαμηλότερες τιμές τουριστικών πακέτων, αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ.

Όπως τονίζει μάλισυα, για τα νησιά ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ δεν αποτελούσε προϊόν προνομιακής μεταχείρισης αλλά μέτρο άμβλυνσης τόσο των ανισοτήτων όσο και του υψηλού κόστους μεταφοράς προϊόντων, υπηρεσιών και προσώπων.

«Άλλωστε μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς τόσο έντονα γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Στις Κανάριες Νήσους στην Ισπανία και στις περιοχές της λίμνης Λουγκάνο στην Ιταλία υπάρχει μηδενικός ΦΠΑ ενώ στην Κορσική στη Γαλλία υπάρχουν μειωμένοι συντελεστές» υπογραμμίζει.

Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, προσθέτοντας ότι «διαφαίνεται μια λογική μονιμότητας του μέτρου αυτού και πλήρης ανατροπής του προηγούμενου καθεστώτος».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here