Γκιουλέν: Κατέκρινα το πραξικόπημα, δεν εμπλέκομαι ουδόλως

0
6

 

Συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera έδωσε ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ Τούρκος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος κατηγορείται από το καθεστώς Ερντογάν για την υποκίνηση του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, για το οποίο ζητειται η έκδοσή του στην Τουρκία.

Ο Γκιουλέν για άλλη μια φορά αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στο πραξικόπημα και μιλά για όλα στν Ιταλίδα δημοσιογράφο. Όσον αφορά στην πιθανότητα έκδοσής του στην Τουρκία, ο Γκιουλέν σημειώνει: «Μέχρι τώρα η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επιβεβαίωσε ότι έλαβε επίσημο αίτημα έκδοσης από την τουρκική κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα αίτημα πολιτικού χαρακτήρα και είμαι βέβαιος ότι τα γεγονότα θα το αποδείξουν. Κατέκρινα επανειλημμένα το πραξικόπημα και απορρίπτω έντονα κάθε κατηγορία για ανάμειξή μου. Η αμερικανική κυβέρνηση είπε με σαφήνεια ότι θα ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες, με σεβασμό στον νόμο και το δίκαιο. Δεν ανησυχώ και θα συνεργασθώ με τις αμερικανικές αρχές».

Σε ό,τι αφορά την άλλοτε στενή του σχέση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταξύ των άλλων ο Φετουλάχ Γκιουλέν υπογραμμίζει:

«Kατά την πρώτη του θητεία ο Ερντογάν εφήρμοσε πράγματι κάποιες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και εκθειάστηκε, για τον λόγο αυτό, από τους ευρωπαίους ηγέτες. Αλλά, όπως φαίνεται, έπειτα από μακρά παραμονή στην εξουσία, ο πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα του δηλητηριάστηκαν από την εξουσία. Δεν μετανιώνω για το ότι στήριξα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Αν τις προωθούσε κάποιο άλλο κόμμα, θα το στήριζα με τον ίδιο τρόπο. Τώρα, με την στερνή μου γνώση, καταλαβαίνω ότι τους έδειξα υπερβολική εμπιστοσύνη. Μετανιώνω για το ότι πίστεψα πως ήταν ειλικρινείς σε σχέση με τα όσα υπόσχονταν ότι θα έφεραν εις πέρας».

Ο Τούρκος ιεροκήρυκας απορρίπτει κάθε ανάμειξη στο πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα και τονίζει:

«H θέση μου, τα γραπτά μου, οι ομιλίες μου, οι ιδέες μου, είναι σαφείς και δημόσιες. Στη ζωή μου, υπήρξα θύμα πραξικοπημάτων, υπέφερα κάτω από τα στρατιωτικά καθεστώτα, κατέκρινα την παρέμβαση του στρατού στην εγχώρια πολιτική. Αν κάποια άτομα τα οποία διαβάζουν τα έργα μου, ακούνε τις ομιλίες μου ή δείχνουν συμπάθεια προς τις ιδέες μου, ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα, πρόδωσαν τις βασικές αξίες μου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here