Γκουτέρες: Το κλείσιμο των συνόρων τροφοδοτεί την τρομοκρατία

0
3

 

Οι χώρες που εμποδίζουν τους σύρους πρόσφυγες να εισέλθουν στα εδάφη τους διότι είναι μουσουλμάνοι, τροφοδοτούν το Ισλαμικό Κράτος και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, προειδοποίησε την Δευτέρα ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Όταν οι άνθρωποι λένε ότι δε μπορούν να υποδεχθούν σύρους πρόσφυγες επειδή είναι μουσουλμάνοι, εκείνοι που το ισχυρίζονται αυτό υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τους επιτρέπουν να είναι περισσότερο αποτελεσματικές στην στρατολόγηση» νέων στελεχών, επισήμανε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Γκουτέρες, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, υπογράμμισε ότι κατανοεί την ανάγκη των κυβερνήσεων να στηρίζονται στις στρατηγικές που προτείνουν οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, ωστόσο θα ήταν ψευδαίσθηση να πιστέψει κανείς ότι τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα επιλύσουν το πρόβλημα.

«Ένα απαραίτητο βήμα θα ήταν να πείσουμε τα εν δυνάμει στελέχη των τρομοκρατικών οργανώσεων ότι αυτός δεν είναι ο τρόπος για να εκφράσουν τον θυμό τους και τις ανησυχίες τους ή ακόμα και τις αντιλήψεις τους» είπε ο Γκουτέρες.

Η δηλώσει αυτές έγιναν με αφορμή την έκκληση του ΟΗΕ για συγκέντρωση του ποσού των 20,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια για το 2016.

Οι επιθέσεις στην Ευρώπη ενδέχεται να συνδέονται με έναν ή δύο ανθρώπους που παρεισέφρησαν στις μαζικές προσφυγικές ροές, ωστόσο πρόκειται κυρίως για ένα πρόβλημα που αναπτύσσεται στο εσωτερικό των χωρών και που δεν θα επιλυθεί με το κλείσιμο των συνόρων, τόνισε ο ίδιος.

«Όσα περισσότερα λέγονται ή γίνονται εναντίον των σύρων προσφύγων λόγω του γεγονότος ότι είναι μουσουλμάνοι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για το Ισλαμικό Κράτος και άλλες οργανώσεις να στρατολογούν εντός των συνόρων των ευρωπαϊκών χωρών ανθρώπους που θα διαπράξουν αυτό το είδος των ακροτήτων, των οποίων γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες» σημείωσε ο κ. Γκουτέρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here