Η Ελλάδα πρέπει να προσαρτήσει τα Σκόπια!

3
217

Φύλλο και φτερό κάνει τους Σκοπιανούς ο Αμερικανός καθηγητής της Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ Στέφεν Μίλλερ.

Με επιστολή του προς το περιοδικό του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου «Archaeology Magazine» ο καθηγητής υποστηρίζει ότι η περιοχή των Σκοπίων είναι η αρχαία Παιονία και ότι οι κάτοικοι της περιοχής «δεν έχουν δικαίωμα να αποκαλούν ούτε το κράτος τους Μακεδονία, ούτε και τους εαυτούς τους Μακεδόνες».

Ο κ. Μίλλερ αναφέρει στην επιστολή του ότι η Παιονία βρισκόταν βόρεια της Μακεδονίας και η μόνη δίοδος από τη μια στην άλλη περιοχή ήταν και εξακολουθεί να είναι η διάβαση από το πέρασμα του Αξιού ποταμού.

«Αν και οι Παίονες-τονίζει ο καθηγητής- είχαν υποταχτεί στον Φίλιππο τον Β´, τον πατέρα του Αλέξανδρου, το 359 π.Χ., δεν ήταν ποτέ Μακεδόνες και δεν έζησαν ποτέ στη Μακεδονία. Ήταν απλά σκλάβοι των Μακεδόνων και όχι Μακεδόνες. Όπως π.χ. οι Αιγύπτιοι που είχαν υποταχτεί στον Αλέξανδρο και βρίσκονταν υπό μακεδονική διοίκηση (συμπεριλαμβανομένης της Κλεοπάτρας) ποτέ δεν υπήρξαν Μακεδόνες, το κράτος τους δεν ήταν ποτέ Μακεδονία και οι ίδιοι ουδέποτε ισχυρίστηκαν το αντίθετο, όπως δεν το ισχυρίστηκαν όλες οι περιοχές της Ασίας μέχρι το Αφγανιστάν, τις οποίες κατέλαβε ο Αλέξανδρος στη μεγάλη εκστρατεία του.

Η περιοχή της αρχαίας Παιονίας-συνεχίζει ο κ. Μίλλερ-ήταν μέρος της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας, όπως ήταν η Έφεσος, η Τύρος, η Παλαιστίνη, η Μέμφις, η Βαβυλώνα, τα Τάξιλα και άλλες πολλές πόλεις. Όλες αυτές οι πόλεις βρίσκονταν για ένα διάστημα υπό μακεδονική κατοχή αλλά καμιά από αυτές δεν ήταν ποτέ Μακεδονία.

Ο καθηγητής τελειώνει την επιστολή του με μια ενδιαφέρουσα πρόταση:

«Η Ελλάδα πρέπει να προσαρτήσει την Παιονία, όπως έκανε ο Φίλιππος ο Β´ το 359 π.Χ. Αυτό θα φαινόταν αποδεκτό από τους σύγχρονους κατοίκους της εν λόγω περιοχής δεδομένου ότι ισχυρίζονται πως είναι ελληνική περιοχή ενστερνιζόμενοι το όνομα της Μακεδονίας και το πλέον διάσημο τέκνο της. Τότε οι σύγχρονοι κάτοικοι αυτής της νέας ελληνικής περιοχής θα μπορούσαν να ασχοληθούν, να μάθουν να μιλούν και να γράφουν τα ελληνικά ας ελπίσουμε τόσο καλά όσο τα ήξερε και ο Μέγας Αλέξανδρος»!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο«Κι αν μπήκε τυμβωρύχος στην Αφίπολη, θα πέθανε»…‏
Επόμενο άρθροΦρίκη: Σκότωσε την κόρη του και τα έξι εγγόνια του
Η Ντίνα Εξάρχου είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1975 που είναι δημοσιογράφος έχει εργαστεί σε πέντε εφημερίδες, τρία περιοδικά και στο MEGA CHANNEL στο ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων. Από το 1985 είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Από το 1999 ως το 2003 ήταν μέλος του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία: Μία συλλογή ποιημάτων, δύο συλλογές διηγημάτων και δύο μυθιστορήματα. Στοιχεία για τα έργα της μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της www.dinaexarchou.gr Από το 1978 είναι παντρεμένη με τον Λάκωνα αξιωματικό του Εμπορικού Ναυτικού Γιάννη Τσιγκούνη.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εξαιρετική η ιστορική ανάλυση. Πιστεύω, εν τούτοις, ότι η Ελλάδα πρέπει -επιτέλους- να αντιμετωπίσει το θέμα με πολιτικό ρεαλισμό, και όχι με τυχοδιωκτικό πνεύμα (όπως ατυχώς και επιμόνως πρότεινε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 κατοπινός συνεργάτης και σύμβουλος πρωθυπουργού…).

  2. » Ήταν απλά σκλάβοι των Μακεδόνων και όχι Μακεδόνες.»

    Δηλαδή για να βάζουμε τα πράγματα στην θέση τους ήταν Σ(κ)λαβομακεδόνες !!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here