Η Handelsblatt αποκαλύπτει το Plan B του Σόιμπλε για το Brexit

0
10

 

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αποκαλύπτει το σχέδιο του Σόιμπλε το οποίο έκρυβε στο συρτάρι του για την περίπτωση Brexit. Πρόκειται στην ουσία για το Plan B όπως αναφέρει η εφημερίδα σε δημοσίευμα της και περιλαμβάνει τόσο δυσμενείς όρους ώστε κανείς άλλος δεν θα θελήσει να φύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Brexit ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ευρώπη τώρα θα σταθεί «μαζί» και πως η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ είναι σαφώς οργανωμένη και τώρα πρέπει να εφαρμοστεί.

Ο Σόιμπλε βρισκόταν από νωρίς στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και είχε ήδη ενημερωθεί από τους εμπειρογνώμονες του σχετικά με την έκβαση του δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Στη συνέχεια ο Σόιμπλε τηλεφώνησε στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όπως και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ομολόγους του.

«Ήδη τις τελευταίες μέρες είχαμε προετοιμαστεί στο Υπουργείο Οικονομικών για αυτή την εξέλιξη» και υπάρχει σχέδιο οκτώ σελίδων με τίτλο «Γερμανική στρατηγική σχετικά με το δημοψήφισμα για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ».
Το έγγραφο, το οποίο έχει στη διάθεση της η Handelsblatt, αποκαλύπτει το πώς θα ενεργήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τώρα που αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις. Είναι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που βγήκε από το συρτάρι του Σόιμπλε.

Θα «προσφέρει εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις εξόδου» σε συντονισμό με την ΕΕ, λέει η εφημερίδα. Θα είναι ωστόσο «δύσκολες οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο» λένε υφιστάμενοι του Γερμανού ΥΠΟΙΚ. Κι αυτό αφορά και στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των νοικοκυριών στην ΕΕ, αλλά και στο ζήτημα του κατά πόσον το Λονδίνο μπορεί ακόμα να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ η Βρετανία έχει τουλάχιστον δύο χρόνια ως μεταβατική περίοδο για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here