Η Ινδία λέει «όχι» στη δωρεάν πρόσβαση σε app που επιλέγει το Facebook

0
4

 

 

Η Facebook Inc. αποσύρει από την Ινδία το πρόγραμμα δωρεάν πρόσβασης σε επιλεγμένες διαδικτυακές υπηρεσίες Free Basics. Η αρμόδια Αρχή για τις τηλεπικοινωνίες έκρινε αθέμιτη την επιλεκτική προτεραιότητα των δωρεάν υπηρεσιών του κολοσσού της κοινωνικής δικτύωσης και απαίτησε από το συνεργαζόμενο πάροχο να πάψει την πρακτική που δεν συμβαδίζει με την Ουδετερότητα του Διαδικτύου.

Έτσι, οι Ινδοί συνδρομητές της Reliance Communications (RCom) με την οποία συνεργάστηκε η Facebook Inc. δεν παρέχει πλέον δωρεάν πρόσβαση, αφού η τηλεπικοινωνιακή Αρχή έκρινε παράνομη τη διαφορετική χρέωση για τη μετάδοση περιεχομένου.

Τα αντεπιχειρήματα για το Free Basics ήταν κυρίως τα ακόλουθα:

Η πρόσβαση στο Facebook και τους συνεργαζόμενους δικτυακούς τόπους δεν χρηματοδοτείται από την Facebook Inc., αλλά από τους ISP, γεγονός που συνεπάγεται ότι το mobile internet δεν θα γίνει φθηνότερο.

Είτε πληρώνει κανείς για την κίνηση που δημιουργεί στο δίκτυο είτε όχι, η πρόσβαση στις επιλεγμένες υπηρεσίες από την Facebook Inc., είναι δωρεάν και ως εκ τούτου, έχουν το αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αφού δεν μειώνουν το διαθέσιμο υπόλοιπο data των συνδρομητών.

Η Facebook Inc. επιλέγει με ποιες υπηρεσίες/δικτυακούς τόπους θα συνεργαστεί για να κυκλοφορεί δωρεάν το περιεχόμενό τους, και καταγράφει στοιχεία για την κίνηση και τις επιλογές των χρηστών. Περισσότερα, αναλύονται στη διεύθυνση http://blog.savetheinternet.in/what-facebook-wont-tell-you-about-freebasics/ υπό τον τίτλο What Facebook won’t tell you about Free Basics.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε δυσαρεστημένος από την εξέλιξη αυτή, και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά τους γιατί «νοιαζόμαστε» για τους ανθρώπους που χρειάζεται να φύγουν από τη φτώχεια, με περισσότερες ευκαιρίες για εκπαίδευση και εργασία, προσόντα τα οποία θα μπορούσε το Ίντερνετ να τους βοηθήσει να αποκτήσουν. Στο παρελθόν, έχει αναγνωρίσει ότι η επιχείρησή του έχει να κερδίσει από τα Free Basics, τόνισε ωστόσο ότι το Ίντερνετ είναι ένα ισχυρό μέσο για την οικονομική ανάπτυξη σε περιοχές με εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα.

Στην Ινδία των 1,2 δισεκατομμυρίων κατοίκων, μόλις 252 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ, 130 εκατομμύρια από τους οποίους είναι μέλη του Facebook.

Με την ιδέα της διάθεσης app χωρίς χρέωση για την κίνηση δεδομένων που προκαλούν φλερτάρουν πολλές εταιρείες παροχής πρόσβασης στο Διαδίκτυο, και μάλιστα υπάρχουν πολύ μεγάλοι ISP, όπως η αμερικανική AT&T, που προτείνουν στους δημιουργούς των app να γίνουν χορηγοί των υπηρεσιών τους, διαθέτοντας δωρεάν την απεριόριστη χρήση τους.

Ο Μαρκ του Facebook έχει απευθύνει την πρότασή του για apps χωρίς χρέωση data και στην Ευρώπη μέσω του δικού του, Internet.org.

 

Πηγή: in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here