Η Πορτογαλία δείχνει το δρόμο – Ηλεκτρισμός μόνο από ανανεώσιμες πηγές για 4 ημέρες

0
7

 

Το σύνολο της κατανάλωσης ηλεκτρισμού της Πορτογαλίας κάλυψαν για περισσότερες από τέσσερις ημέρες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αρχές του Μαΐου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο διάστημα που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα ανέφεραν την Παρασκευή αρμόδιες αρχές.

«Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κάλυψε πλήρως την κατανάλωση ηλεκτρισμού της χώρας για 107 ώρες, από τις 06:45 της 7ης Μαΐου ως τις 17:45 της 11ης Μαΐου», δήλωσε ο Ζουζέ Μεντέιρους Πίντου, ο γενικός γραμματέας της APREN.

Η ένωση αυτή, η οποία εκπροσωπεί το 93% των εταιρειών που παράγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στην Πορτογαλία, βασίζεται σε δεδομένα που της δίνει ο REN, ο φορέας διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροδότησης.

«Η παραγωγή των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών που λειτουργούν με άνθρακα και φυσικό αέριο δεν σταμάτησε εντελώς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», διευκρίνισε ο Πίντου, αλλά αυτό συνέβαλε να υπάρξει «πλεονάζουσα παραγωγή» ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία εξήχθη στη γειτονική Ισπανία.

Ο Πίντου, μηχανικός ειδικευμένος στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και στην παραγωγή ηλεκτρισμού, επισήμανε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που καταγράφηκε αυτό ήταν οι ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες. «Τα αιολικά πάρκα είχαν ιδιαίτερα υψηλή απόδοση» και συνεισέφεραν σχεδόν τη μισή ενέργεια που παρήχθη κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, υπογράμμισε.

Η Πορτογαλία είναι χώρα φτωχή σε φυσικούς πόρους και κατάφερε τα τελευταία χρόνια να αυξήσει  κατά πολύ τη συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της μίγμα, κυρίως με τη χρήση υδροηλεκτρικών φραγμάτων και ανεμογεννητριών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here