Η Ρωσία αναστέλλει τον αγωγό TurkStream

0
42

 

 Η Μόσχα και η Άγκυρα, οι σχέσεις των οποίων βρίσκονται σε κρίση μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τον τουρκικό στρατό, «ανέστειλαν» τις διαπραγματεύσεις τους για το έργο του αγωγού αερίου TurkStream, που θα προμήθευε την Τουρκία και στη συνέχεια τη Νότια Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

«Έχουν ανασταλεί επί του παρόντος οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο κ. Νόβακ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι οι εργασίες της οικονομικής επιτροπής που είχε επιφορτισθεί με το έργο αυτό είχαν παύσει στο πλαίσιο των μέτρων που υιοθέτησε ως αντίποινα η Μόσχα σε βάρος της Άγκυρας.

Ο αγωγός TurkStream παρουσιάστηκε στα τέλη του 2014 μετά από την αιφνιδιαστική εγκατάλειψη του έργου South Stream, κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης.

Το έργο προέβλεπε αρχικά την έναρξη των εργασιών από τα μέσα του 2015, με τις πρώτες ποσότητες να παραδίδονται στα τέλη του 2016 και τον αγωγό να έχει κάποια στιγμή δυναμικότητα 63 δισ. κυβικών μέτρων κατ’ έτος.

Με τον αγωγό TurkStream, η Gazprom υπολόγιζε να καταστήσει την Τουρκία το νέο διαμετακομιστικό κέντρο του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη στη θέση της Ουκρανίας. Καθώς το έργο αυτό φαινόταν ήδη να καθυστερεί, η Gazprom ανακοίνωσε ένα άλλον αγωγό, το Nord Stream 2, με στόχο να ενισχύσει τη δυναμικότητα του Nord Stream που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας δια μέσου της Βαλτικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here