Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για ένοπλη εισβολή στην Κριμαία

0
10

 

Ειδικές δυνάμεις του ουκρανικού στρατού προσπάθησαν να περάσουν στο έδαφος της χερσονήσου της Κριμαίας, αυτόνομης δημοκρατίας της Ουκρανίας που από το 2014 έχει καταληφθεί από τη Ρωσία, σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου των υπηρεσιών πληροφοριών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, που διέψευσε τη σχετική πληροφορία, η οποία μεταδόθηκε από το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

H κόντρα μεταξύ Μόσχας και Κιέβου με επίκεντρο την Κριμαία κλιμακώνεται για άλλη μια φορά.

Σύμφωνα με την FSB, οι «τρομοκρατικές επιθέσεις» είχαν σχεδιαστεί από την υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

«Τη νύχτα της 6ης προς την 7η Αυγούστου 2016 μια ομάδα σαμποτέρ εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Αρμιάνσκ, στη Δημοκρατία της Κριμαίας. Ένας αξιωματικός της FSB σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών κατά την επιχείρηση για τη σύλληψή τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην περιοχή βρέθηκαν είκοσι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, περισσότερα από 40 κιλά TNT, πυρομαχικά, νάρκες, χειροβομβίδες και άλλα όπλα σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Η FSB υποστηρίζει επίσης ότι εμπόδισε άλλες δύο ομάδες «σαμποτέρ-τρομοκρατών» που επιχείρησαν να διεισδύσουν στην Κριμαία τη νύχτα της 7ης προς την 8η Αυγούστου, υποστηριζόμενοι από «μαζικά πυρά και τεθωρακισμένα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων». Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν σκοτώθηκε ένας ρώσος στρατιώτης.

Στο «δίκτυο των κατασκόπων» συμμετείχαν τόσο Ρώσοι όσο και Ουκρανοί υπήκοοι, υποστηρίζει η Μόσχα. «Εξαρθρώθηκε ένα δίκτυο πρακτόρων της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας. Ουκρανοί και Ρώσοι υπήκοοι που εμπλέκονταν στην προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών έχουν συλληφθεί και ομολογούν» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Ο στόχος του σαμποτάζ και των τρομοκρατικών ενεργειών ήταν να αποσταθεροποιηθεί η κοινωνικοπολιτική κατάσταση πριν και κατά τη διάρκεια των ομοσπονδιακών και των περιφερειακών εκλογών», υποστηρίζει η Μόσχα.

Οι ρωσικές αρχές ενίσχυσαν ήδη τα μέτρα ασφαλείας στην Κριμαία, ιδίως σε δημόσιους χώρους, στα σύνορα και σε εγκαταστάσεις υποδομών και έχει ήδη ξεκινήσει ποινική έρευνα για την υπόθεση, πρόσθεσε η FSB.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here