Τούρκοι συνοριοφύλακες βασανίζουν και σκοτώνουν Σύρους στα σύνορα

0
6

 

H μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε την Τρίτη ότι Τούρκοι συνοριοφύλακες ξυλοκόπησαν και πυροβόλησαν Σύρους που προσπαθούσαν να περάσουν σε τουρκικό έδαφος. εν τω μεταξύ εντείνονται οι μάχες στην επαρχία του Χαλεπιού που ενδέχεται να προκαλέσουν την έξοδο και άλλων ανθρώπων.

Σε έκθεσή της που βασίζεται σε συνεντεύξεις με τα θύματα, άλλους μάρτυρες και Σύρους κατοίκους της περιοχής, η οργάνωση υποστηρίζει ότι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο φέτος πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν σοβαρά ως αποτέλεσμα των πυρών και των χτυπημάτων των συνοριοφυλάκων. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ένα παιδί.

Η οργάνωση έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο φέρεται ότι εικονίζονται τα θύματα. Στις εικόνες διακρίνεται ένα σώμα, μέσα στα αίματα, με επιδέσμους στο γυμνό στήθος του. Ένας νεκρός άνδρας φέρει κόκκινα και μαβιά σημάδια στην πλάτη και τα χέρια του.

Απαντώντας στην έκθεση του HRW, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας είπε ότι η αυθεντικότητα του βίντεο δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τηρεί μια πολιτική «ανοιχτών θυρών» για όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στη Συρία. Ωστόσο εδώ και περίπου έναν χρόνο μόνο όσοι χρειάζονται κατεπείγουσα ιατρική περίθαλψη, που δεν είναι διαθέσιμη στη Συρία, έχουν καταφέρει να περάσουν νόμιμα σε τουρκικό έδαφος ενώ άλλοι βασίζονται σε διακινητές για να τους περάσουν από τα σύνορα, πληρώνοντας αδρά. Ταυτόχρονα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμένουν σε καταυλισμούς εντός του συριακού εδάφους, σε μια εκδοχή μιας «ασφαλούς ζώνης» την οποία προωθεί η Τουρκία, που όμως δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως τέτοια.

«Η Τουρκία δέχεται πρόσφυγες σε καθορισμένα σημεία εισόδου εάν και όποτε υπάρχει άμεση απειλή για τη ζωή των αμάχων» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Το HRW δημοσιοποίησε επίσης αποσπάσματα από συνεντεύξεις με τέσσερα από τα θύματα, πέντε μάρτυρες και έξι ντόπιους Σύρους, οι οποίοι περιέγραψαν επτά περιπτώσεις, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, κατά τις οποίες οι Τούρκοι συνοριοφύλακες πυροβόλησαν ή επιτέθηκαν σε 17 Σύρους αιτούντες άσυλο και σε δύο διακινητές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here