Γιαν Μπέμερμαν – Η Τουρκία ζητεί τώρα δίωξη αντιφρονούντων και στη Γερμανία

0
6

 

Τη δίωξη του γερμανού κωμικού Γιαν Μπέμερμαν (Jan Böhmermann) ζήτησε η Τουρκία από την Γερμανία με αφορμή σατιρικό σκέτς με πρωταγωνιστή τον Ερντογάν.

Το αίτημα δίωξης του από την τουρκική πλευρά έχει προκαλέσει «πυρετό» διαβουλεύσεων και συζητήσεων μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικές μέρες ανάλογο διπλωματικό επεισόδιο είχε σημειωθεί όταν δημοσιεύτηκε ένα γερμανικό τραγούδι, οι στίχοι του οποίου διακωμωδούσαν τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Στο βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή του στο ZDF στα τέλη Μαρτίου, ο Γιαν Μπέμερμαν καθόταν μπροστά από την τουρκική σημαία και κάτω από ένα μικρό πορτρέτο του Ερντογάν, διαβάζοντας ένα ποίημα το οποίο κατηγορούσε τον Τούρκο πρόεδρο, μεταξύ άλλων, για την καταπίεση των μειονοτήτων, τις «κλωτσιές» σε Κούρδους και τις «σφαλιάρες» σε Χριστιανούς, ενώ παρακολουθεί παιδική πορνογραφία.

Το βίντεο με το ποίημα για τον Ερντογάν προβλήθηκε λίγο αφότου προέκυψε ότι η Τουρκία απαίτησε τη διαγραφή ενός άλλου σατιρικού τραγουδιού από τη γερμανική σατιρική εκπομπή extra3, και το ποίημα του Μπόχμερμαν αποτέλεσε εσκεμμένα ένα τεστ για τα όρια της σάτιρας. Κατά την απαγγελία, τον κωμικό συμβούλευε ένας «δικηγόρος», που του έλεγε ότι αυτά ακριβώς είναι τα πράγματα που δεν ορίζονται ως σάτιρα.

Πρόκειται για τον ίδιο κωμικό που τον Μάρτιο του 2015 είχε προκαλέσει σάλο, όταν μετέδωσε στην εκπομπή του βίντεο στο οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών τότε, φαινόταν να δείχνει το μεσαίο δάχτυλό του στους Γερμανούς. Αρχικά ο Μπέμερμαν είχε πει ότι κατασκεύασε το βίντεο, αλλά στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι ήταν αυθεντικό.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here