Η Volkswagen επενδύει στην Πορτογαλία

0
11

 

 Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με την παραποίηση στις τιμές των ρύπων σε οχήματα της Volkswagen, η επιχείρηση «περιορισμός των ζημιών» της εταιρείας βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Πορτογαλία.

Ο Αντόνιο Χόρα, πρόεδρος του συμβουλίου εργαζομένων στο εργοστάσιο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Παλμέλα της Πορτογαλίας, προσπαθεί να υψώσει τείχος προστασίας απέναντι στην γενικευμένη κριτική που ασκείται στον όμιλο VW.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ενσωμάτωσαν σε χιλιάδες πετρελαιοκίνητα μοντέλα τους κινητήρες με το παράνομο λογισμικό που ευθύνεται για την παραποίηση στις τιμές των εκπομπών. Τα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν εκεί εξήχθησαν στη συνέχεια σε όλον τον κόσμο.
«Αλλά εμείς παίρνουμε έτοιμες τις μηχανές, φυσικά δεν γνωρίζαμε τίποτα για το λογισμικό», ισχυρίζεται ο Χόρα. Παρ’ όλα αυτά, η VW έχει εξελιχθεί και στην Πορτογαλία από εταιρεία πρότυπο σε στόχο αποδοκιμασίας.

Ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση το εργοστάσιο της VW

Γεγονός είναι πάντως ότι το εργοστάσιο του ομίλου, περίπου 30 χλμ. νοτίως της Λισαβόνας, συνεισφέρει το 1% του πορτογαλικού ΑΕΠ. Απασχολεί 3.500 άτομα, διαθέτει σχεδόν 1.000 προμηθευτές – οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από την Πορτογαλία – και είναι ο τρίτος τη τάξει εξαγωγέας και εισφορέας συναλλάγματος στη χώρα. Η ευημερία του εργοστασίου της VW συνιστά λόγο ικανοποίησης για την κυβέρνηση, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αν ο γερμανικός κολοσσός περιέλθει σε κρίση.

Βέβαιο είναι ότι η VW ενέκρινε πρόσφατα επένδυση ύψους 670 εκατ. ευρώ, που προβλέπει επέκταση και εκσυγχρονισμό του εργοστασίου της στην Πορτογαλία. Το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών αρκέστηκε να πει ότι τα σχέδια της VW εξακολουθούν να ισχύουν.

Σε ό,τι αφορά τους κινητήρες με το επίμαχο λογισμικό δεν τίθεται θέμα επιστροφής κρατικών ενισχύσεων που έλαβε η VW, δεδομένου ότι το εργοστάσιο στην Πορτογαλία δεν εμπλέκεται στο σκάνδαλο. Εξετάζεται μόνο το ενδεχόμενο πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων εξαιτίας υψηλότερων από τις αναγραφόμενες εκπομπών καυσαερίων.
10 χρόνια φοροαπαλλαγής

Πάντως, οι επιχορηγήσεις και οι κρατικές ενισχύσεις της VW στην Πορτογαλία ήταν και παραμένουν πλουσιοπάροχες. Το ιδρυθέν το 1991 εργοστάσιο εξαιρέθηκε για 10 ολόκληρα χρόνια της καταβολής φόρων. Οι ακριβές σιδηροδρομικές υποδομές από το εργοστάσιο έως το διαμετακομιστικό λιμάνι δημιουργήθηκαν με χρήματα από τους φορολογούμενους και τα ευρωπαϊκά ταμεία.

«Βεβαίως και θέτει η VW τους όρους του παιχνιδιού εξαιτίας του οικονομικού της βάρους», διαπιστώνει ο Ζοάο Ντούκε, καθηγητής του οικονομικού πανεπιστημίου ISEG της Λισαβόνας. Όμως, τα πλεονεκτήματα για το κράτος υπερτερούν των επιχορηγήσεων και των φορολογικών προνομίων που παρέχονται στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, υπογραμμίζει ο ίδιος.

Το μόνο που προβληματίζει τον Πορτογάλο οικονομολόγο είναι η κραταιά θέση της VW στη χώρα του, γεγονός που έχει επιπτώσεις στον ανταγωνισμό: «Η Πορτογαλία χρειάζεται περισσότερα τέτοια εργοστάσια. Έτσι θα διευκολύνονται οι διαπραγματεύσεις (σ.σ. για την κυβέρνηση)».

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here