Η υποψήφια του Μπέπε Γκρίλο εξελέγη δήμαρχος στη Ρώμη- Η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος

0
9

 

Ιστορία έγραψε η Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία εξελέγη δήμαρχος Ρώμης καθώς υπερίσχυσε του Κεντροαριστερού Ρομπέρτο Τζακέτι, ενώ και η Κιάρα Αππεντίνο από το Κίνημα Πέντε Αστέρων εξασφάλισε την δημαρχία του Τορίνο με ποσοστό 54,6%.

«Πρόκειται για ιστορική στιγμή», δήλωσε η νέα δήμαρχος και υποψήφια του κινήματος Πέντε Αστέρων, που συγκέντρωσε το 67,2% των ψήφων, σε αντίθεση με τον αντίπαλό της που δεν ξεπέρασε το 32,7%.

«Είναι η πρώτη φορά που στην ιταλική πρωτεύουσα εκλέγεται γυναίκα δήμαρχος, σε μια φάση κατά την οποία η ισότητα απέχει ακόμη πολύ από το να εφαρμοσθεί πραγματικά», πρόσθεσε η 37χρονη Ιταλίδα δικηγόρος.

«Γυρίζουμε σελίδα, αφήνω πίσω μου τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκα τις τελευταίες ημέρες», σημείωσε η Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία θέλησε να αναφερθεί με ευγνωμοσύνη στο έργο των ιδρυτών των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο και Τζανρομπέρτο Καζαλέτζιο.

Στις προτεραιότητες της Ράτζι, της πρώτης γυναίκας δημάρχου της ιταλικής πρωτεύουσας, είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, η ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς και η πιθανή αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους του δήμου της Αιώνιας Πόλης. Η υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν σε οκτώ χρόνια, το 2024, δεν είναι πλέον ουσιαστικός στόχος, προκειμένου να αποφευχθούν σπατάλες και νέες αδιαφανείς εργολαβίες.

Επίσης, στο Τορίνο εξελέξη η υποψήφια των 5 Αστέρων Κιάρα Απεντίνο, με ποσοστό 54,6% επί του απερχόμενου δημάρχου Πιέρο Φασίνο (45,4%) του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η κεντροαριστερά του Ρέντσι κατάφερε να κερδίσει τον δήμο του Μιλάνου με το 51,7% των ψήφων και νέο δήμαρχο τον Τζουσέπε Σάλα, όπως και την Μπολόνια, όπου επανεκλέγεται ο απερχόμενος δήμαρχος Βιρτζίνιο Μέρολα. Η απογοήτευση, όμως, στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος είναι αισθητή.

Αναλυτικότερα, στο Μιλάνο τη νίκη εξασφάλισε, τελικά, ο Κεντροαριστερός Μπέπε Σάλα, με το 51,7%, έναντι του 48,3% του κεντροδεξιού Στέφανο Παρίζι.

Στη Νάπολη κέρδισε την πολιτική μάχη, με μεγάλη άνεση, ο αυτόνομος, Αριστερός απερχόμενος δήμαρχος Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, ο οποίος συγκέντρωσε το 66,9% των ψήφων.

Ο Κεντροαριστερός Βιρτζίνιο Μέρολα εξασφάλισε την επανεκλογή του στην Μπολόνια με ποσοστό 54,7% ενώ την δημαρχία της Τεργέστης κατέκτησε ο κεντροδεξιός Ρομπέρτο Ντιπιάτσα, με το 52,6% των προτιμήσεων.

«Πρόκειται για την πρώτη, πραγματική ήττα του Ιταλού πρωθυπουργού», γράφουν πολλοί παρατηρητές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here