Η Ζωή για τις γερμανικές αποζημιώσεις: Καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να παραιτηθεί από τις αξιώσεις της

0
3

 

«Το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα, που απορρέει από την περίοδο του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου και της γερμανικής Κατοχής, είναι μεγαλύτερο από το φερόμενο χρέος της Ελλάδας προς τους πιστωτές της.

Ωστόσο η Γερμανία αρνείται πεισματικά να πληρώσει τα οφειλόμενα, ενώ σταυρώνει την Ελλάδα και το λαό της απαιτώντας υποταγή και αποπληρωμή ενός παράνομου μη βιώσιμου χρέους«, διαπίστωσε η τέως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ως κεντρική ομιλήτρια στο διεθνές Συνέδριο «The Politics of Memory Victimization, Violence and Contested Narratives of the Past», που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, το τριήμερο 3-5 Δεκεμβρίου 2015.

Η ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου έφερε τον τίτλο «Αλήθεια, Δικαιοσύνη και επιλεκτική μνήμη: Από τις γερμανικές επανορθώσεις που οφείλονται στην Ελλάδα από τη Γερμανία, στο σημερινό καθεστώς τον Μνημονίων που βάζει στο στόχαστρο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία στο όνομα του “δημοσίου χρέους”. Η Ευρώπη τιμά τις δεσμεύσεις της μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο;».

Μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στο ιστορικό της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, στις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας και του δημοσίου χρέους στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις εργασίες και τα Πορίσματα της Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, καθώς και στις συνθήκες που οδήγησαν στην υπογραφή του 3ου Μνημονίου.

Η τέως Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η Γερμανία ουδέποτε υπέγραψε Συνθήκη Ειρήνης με την Ελλάδα, όπως έπραξε με άλλες χώρες.

«Και ενώ η Ελλάδα πλήρωσε έναν εξαιρετικά βαρύ φόρο αίματος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, ουδέποτε αποζημιώθηκε για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του κράτους της, του πληθυσμού της, της υποδομής της, της γεωργίας της και της πολιτιστικής της κληρονομιάς».

«Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να παραιτηθεί από τις αξιώσεις της χώρας έναντι της Γερμανίας», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Παράλληλα, επισήμανε ότι σύμφωνα με την Έκθεση της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις Γερμανικές Οφειλές, που εκδόθηκε στις αρχές του 2015, το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα προσδιορίζεται με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς μεταξύ 278-340 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από τα 325 δισεκατομμύρια ευρώ που την εποχή εκείνη και προ του 3ου Μνημονίου φερόταν να οφείλει η Ελλάδα στους ´´δανειστές´´ της, μεταξύ των οποίων η οφειλέτης Γερμανία.

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι τα Μνημόνια, περιλαμβάνουν μία έμμεση, αλλά σαφή αναγνώριση των ελληνικών αξιώσεων έναντι της Γερμανίας, σχετικά με τις αποζημιώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Περιέχουν ρήτρα που απαγορεύει να αντιτάξει η Ελλάδα ανταπαιτήσεις της έναντι των δανειστών της.

Αυτή η αναφορά στις ελληνικές διεκδικήσεις αποκαλύπτει μια συνειδητή επιλογή, εκ μέρους της Τρόικας και των κρατών μελών της –συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας,-αφενός να συντηρήσουν το καθεστώς μη λογοδοσίας για τη Γερμανία και αφετέρου να συνθλίψουν και να σταυρώσουν την Ελλάδα. Μια επιλογή ιστορικά και ηθικά αδικαιολόγητη, που κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που ακολούθησε η διεθνής κοινότητα το 1945».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here