Χαρέτζ: Οι βελγικές αρχές ήξεραν που ακριβώς θα χτυπήσουν οι τρομοκράτες

0
14

 

Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες αλλά και πληροφορίες για τις επιθέσεις σε Γαλλία και Βέλγιο φέρνει στο φως δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της παλιότερης ημερήσιας εφημερίδας του Ισραήλ.

Η Haaretz γράφει πως οι βελγικές, όπως και άλλες δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν ακριβή προειδοποίηση ότι το αεροδρόμιο ήταν στόχος βομβιστικής επίθεσης.

Αναφέρει ακόμα ότι οι αρχές ασφαλείας ήξεραν- σε υψηλό βαθμό βεβαιότητας- ότι σχεδιάζονταν επιθέσεις στο άμεσο μέλλον με στόχο το αεροδρόμιο και το μετρό.

Παρά την προειδοποίηση, η ετοιμότητα των αρχών ασφαλείας στις Βρυξέλλες ήταν περιορισμένη και ανεπαρκής, για τη σοβαρότητα και τον επείγον χαρακτήρα του συναγερμού, σημειώνει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες σχεδιάστηκαν στο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στην Ράκκα της Συρίας. Ο τρομοκρατικός πυρήνας που έχει την ευθύνη για αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα είχε στενές σχέσεις με το δίκτυο πίσω από τις επιθέσεις στο Παρίσι, τον περασμένο Νοέμβριο. Σε αυτό το στάδιο, αναφέρει η Haaretz, φαίνεται ότι και οι δύο πυρήνες ήταν μέρος της ίδιας τρομοκρατικής υποδομής, που συνδεόταν στην κορυφή από τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που ενεπλάκη τόσο στην προετοιμασία όσο και στην εφαρμογή του σχεδίου των επιθέσεων στο Παρίσι.

Η σύλληψη του Αμπντεσλάμ προφανώς προκάλεσε τις επιθέσεις της Τρίτης, εξαιτίας της ανησυχίας του ISIS ότι μπορεί να έδινε πληροφορίες για τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις κατά την ανάκρισή του, επισημαίνει ακόμη η εφημερίδα, αναφέροντας κάτι που έχουν επικαλεστεί και άλλα διεθνή ΜΜΕ.

Ωστόσο η Haaretz σημειώνει πως υπάρχει ανησυχία ότι άλλοι τρομοκρατικοί πυρήνες, που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Ευρώπη, θα επιχειρήσουν να κάνουν επιπλέον επιθέσεις στο κοντινό μέλλον, είτε στο Βέλγιο, είτε σε άλλες χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο σε Συρία και Ιράκ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here