ΗΠΑ: Εκφράζω την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα στο προσφυγικό

0
3

 

«Ήρθα αυτή τη χρονική στιγμή, για να εκφράσω την αμερικανική αλληλεγγύη στην Ελλάδα, σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές με τη μεταναστευτική κρίση, καθώς έκλεισαν τα σύνορά σας από τον βορρά, για να κατανοήσω καλύτερα τι συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα, με την κρίση αυτή και να δω πώς μπορούν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν», είπε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, στις δηλώσεις που έκανε κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής της στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές τον εντυπωσιασμό της από την «τεράστια γενναιοδωρία» του ελληνικού λαού για την ανακούφιση των προσφύγων.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις διαβουλεύσεις που γίνονται, ενόψει της συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας όσο και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Θέλουμε να βοηθήσουμε η συμφωνία αυτή να γίνει με δίκαιο, καθαρό και διαφανή τρόπο, προσέθεσε, αναφερόμενη ιδιαίτερα στη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Η κ. Νούλαντ χτες, πρώτη ημέρα της επίσκεψής της στην Ελλάδα, μετέβη στο κέντρο προσφύγων στα Διαβατά, για το οποίο είπε ότι πρόκειται για υπόδειγμα, πολύ καλά οργανωμένο, όπου οι πρόσφυγες έχουν καλή υποστήριξη και είναι ένα κέντρο το οποίο πρέπει να γίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης, κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ και την Τουρκία.

Για την επίσκεψή της στην Ειδομένη, σημείωσε τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, τονίζοντας παράλληλα «τις προσπάθειες της ελληνικής αστυνομίας, των ΜΚΟ, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα καθώς και την τεράστια γενναιοδωρία της τοπικής κοινωνίας για την ανακούφιση των ανθρώπων αυτών», σημειώνοντας ότι είναι καιρός να βρουν καλύτερο κατάλυμα, κι αυτό ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε με την ελληνική πλευρά, δηλαδή να δημιουργηθούν περισσότερα κέντρα όπως αυτό στα Διαβατά.

«Θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα βοηθώντας να εφαρμόσει τις συμφωνίες με την ΕΕ και μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας», υπογράμμισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here