ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Συρία για ανθρωπιστικούς λόγους

0
4

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Σαουδική Αραβία απηύθυναν τη Δευτέρα έκκληση να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός και να υπάρξει πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Συρία, αποφεύγοντας να αναφερθούν ρητά στο καθεστώς της Δαμασκού και τη Ρωσία, ενόψει μιας διεθνούς διάσκεψης αυτή την εβδομάδα, η οποία είναι αφιερωμένη στη συριακή σύρραξη.

«Έχουμε τεράστιο συμφέρον να διευθετήσουμε τα προβλήματα της περιοχής πριν μας καταστρέψουν όλους», είπε στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι οι δύο συμμαχικές χώρες «καταβάλλουν προσπάθειες στο ανώτατο επίπεδο ώστε η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας (σ.σ. ΔΟΣΣ, 17 κράτη και τρεις πολυμερείς οργανισμοί που έχουν υιοθετήσει έναν διπλωματικό οδικό χάρτη για τη συριακή σύρραξη) να είναι σε θέση να προχωρήσει προς μια ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση και μια πλήρη εκεχειρία».

«Ελπίζουμε ότι όταν πάμε στο Μόναχο τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε προς την επίτευξη αυτού του στόχου», πρόσθεσε ο Κέρι.

Από την πλευρά του ο Τζουμπέιρ τόνισε πως το Ριάντ είναι «αποφασισμένο» να «συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και με τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο για να υπάρξουν πρόοδοι στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, στις προσπάθειες σταθεροποίησης της Μέσης Ανατολής, στις προσπάθειες ειρήνευσης ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους ή ακόμη στις προσπάθειες να υπάρξει ειρήνη στην Υεμένη».

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Ριάντ σημαδεύτηκαν από διαφωνίες και εντάσεις το τελευταίο διάστημα, ειδικά λόγω σε ό,τι αφορά το Ιράν και τη Συρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here