ΗΠΑ: Κατά της Συρίας προσφεύγει οικογένεια αποκεφαλισμένου δημοσιογράφου

0
11

 

Στη δικαιοσύνη κατά του συριακού κράτους προσφεύγει η οικογένεια του Στίβεν Σότλοφ, του Αμερικανού δημοσιογράφου τον οποίο είχαν αποκεφαλίσει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους το 2014. Κατηγορεί τη Συρία ότι παρείχε υλική υποστήριξη στην εξτρεμιστική οργάνωση.

Σε αγωγή που κατέθεσαν τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, οι γονείς και η αδελφή του Σότλοφ ζητούν το ποσό των 90 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση από τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πάντως δε διευκρινίζεται με ποιον τρόπο μπορούν να καταβληθούν τα χρήματα αυτά στους ενάγοντες εφόσον δικαιωθούν.

Ο Στίβεν Σότλοφ, που εισήλθε στη Συρία τον Αύγουστο του 2013 από την Τουρκία, αιχμαλωτίστηκε στο βόρειο Χαλέπι. Εκτελέστηκε διά αποκεφαλισμού στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2014 και οι τζιχαντιστές έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο με τη δολοφονία του.

Στην αγωγή που κατέθεσε η οικογένεια Σότλοφ υποστηρίζεται ότι το συριακό κράτος συνέβαλε στη δημιουργία και κατόπιν βοήθησε την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην χώρα με στόχο να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ του Μπασάρ αλ Άσαντ έναντι των χωρών της Δύσης που επιθυμούν την απόσυρσή του.

«Η υλική στήριξη που παρείχε η Συρία στο Ισλαμικό Κράτος οδήγησε στη σύλληψη και τη δολοφονία του Στίβεν Σότλοφ» επισημαίνεται στο έγγραφο και προστίθεται ότι η Συρία έχει προσφέρει στους τζιχαντιστές υλική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη, ενώ στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της χώρας εντάχθηκαν στις τάξεις της οργάνωσης.

Στην αγωγή οι ενάγοντες επικαλούνται επιπλέον Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους που επιβεβαιώνουν ότι ο Άσαντ και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος επιδίδονται σε οικονομικές συναλλαγές, μολονότι πολεμούν ο ένας τον άλλο.

Ο Άσαντ, για παράδειγμα, αγοράζει πετρέλαιο που έχει κλαπεί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και από αυτή την ανταλλαγή ρευστού με υδρογονάνθρακες επωφελούνται και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τα επιχειρήματα που προτάσσουν οι συγγενείς του Στίβεν Σότλοφ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here