Χρήσιμες πληροφορίες για την επιλογή τροφίμων για τη Σαρακοστή

 

Τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής ενισχύει ο ΕΦΕΤ.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των καταναλωτών, επιπλέον, ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο αυτή:

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα). Διατίθενται στην αγορά είτε ως νωπά είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν:

– Η οσμή να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.

– Η επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.

– Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.

– Η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.

– Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Για τα αποψυγμένα αλιεύματα οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων και απαγορεύεται η απόψυξή τους στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

Σχετικά Άρθρα


Αφήστε το σχόλιο σας

*

code