Η αφελής θεωρία της κυβέρνησης για διαφωνία Ευρώπης-ΔΝΤ θα μας κοστίσει

0
4

H κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη γνωστή αφελή θεωρία ότι η τρόικα έχει σοβαρές εσωτερικές διαφωνίες και ότι το ΔΝΤ αυθαιρετεί. Αυτή τη φορά το μείζον θέμα είναι το ασφαλιστικό και ειδικότερα η μείωση και των κύριων συντάξεων, την οποία απαιτεί ο διευθυντής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν.

Παίρνει, λοιπόν, η κυβέρνηση τη δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν, την ερμηνεύει διασταλτατικά, και αποφαίνεται πως επιβεβαιώνεται η διαφωνία μεταξύ των θεσμών. Ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, μάλιστα, δηλώνει πως η αποστολή του ΔΝΤ ολοκληρώνεται τον Μάρτιο και  πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να μείνει ή όχι και για την εφαρμογή του νέου μνημονίου.

Σαν να μη καταλαβαίνουν ότι η Ευρώπη δε συζητά καν την αποχώρηση του ΔΝΤ. Σαν να μη θυμούνται ότι ο Σόιμπλε υποχρέωσε τον Τσακαλώτο να δηλώσει ότι βεβαίως πρέπει να συμμετάσχει το Ταμείο και στο νέο μνημόνιο. Μόλις πριν από ένα μήνα. Σαν να μην αντιλαμβάνονται ότι ο Τόμσεν είναι αφεντικό στο ΔΝΤ και συμφωνεί στα πάντα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Και από τη στιγμή που εκείνος ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει χωρίς μείωση των κύριων συντάξεων, στο τέλος της ημέρας το ίδιο θα πουν και οι Ευρωπαίοι, με μεγάλες πιθανότητες.

Όλη διαχείριση του ζητήματος είναι επικοινωνιακή. Κατηγορούνται δημοσιογράφοι και στοχοποιούνται ΜΜΕ ότι δήθεν διαστρεβλώνουν τα πράγματα. Το ψέμα, όμως, έχει κοντά ποδάρια. Και την περασμένη άνοιξη κατήγγειλαν τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ ότι υπονομεύουν με ανακρίβειες τη διαπραγματευτική προσπάθεια της (νέας τότε) κυβέρνησης. Και τι έγινε τότε; Το είπε προχθές ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης: «φάγαμε τη γνωστή πόρτα»

Δυστυχώς και τώρα με την ίδια πόρτα κινδυνεύουμε. Όχι μόνο η κυβέρνηση, όλοι οι Έλληνες. Διότι το τρίτο μνημόνιο, τα capitan controls, οι αυξήσεις των φόρων είναι η αληθινή πόρτα, που ακολούθησε τις περσινές ανοησίες περί δήθεν εθνικά υπερήφανης διαπραγμάτευσης και δήθεν διαφωνίας της Ευρώπης με το ΔΝΤ…

ΥΓ Και τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση; Να δεχθεί παθητικά τις αξιώσεις του Τόμσεν; Όχι, βέβαια. Οφείλει να καταλάβει τι παίζεται και να ετοιμάσει εναλλακτικές προτάσεις. Όχι να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και να καταγγέλλει παντού συνωμοσίες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here