Η ανακοίνωση του Eurogroup για την πολιτική συμφωνία με την Ελλάδα

0
4

 

 

«Οι ελληνικές αρχές έδειξαν ισχυρή δέσμευση, με την ομαλοποίηση των μεθόδων εργασίας με τους θεσμούς και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με αποφασιστικό και γρήγορο τρόπο», όπως τονίζει το Eurogroup σε ανακοινωθέν του μετά τη συνεδρίαση.

Αυτή η συμφωνία, σύμφωνα με τις παραμέτρους που τέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου και παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για να ξαναμπεί η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη πορεία, τονίζεται.

Ακόμη η ανακοίνωση αναφέρει:

«Αν εφαρμοστούν με αποφασιστικότητα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, θα αντιμετωπιστούν οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Είμαστε σίγουροι ότι η όσο το δυνατόν πιο αποφασιστική και γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει στο δρόμο της βιωσιμότητας σε ότι αφορά τα δημόσια οικονομικά, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την εργασία και την οικονομική σταθερότητα.

Η Ελλάδα θα έχει μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ με δημοσιονομική πορεία του πρωτογενούς ισοζυγίου της τάξεως του -025% το 2015, 0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018 που πρέπει να επιτευχθούν κυρίως μέσω της εκ των προτέρων παραμετρικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζονται από μέτρα για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Η Ελλάδα θα υιοθετήσει μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης. Θα καθορίσει τις πολιτικές για την πλήρη αποκατάσταση της δημοσιονομικής επίπτωσης από την απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές των συντάξεων του 2012 και θα εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού πλεονάσματος, ή αμοιβαία αποδεκτά εναλλακτικά μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

Επίσης η Ελλάδα δεσμεύθηκε για βασικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και τις αγορές προϊόντων, για να ανοίξει η οικονομία σε επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα, όπως και να εκσυγχρονίσει και να αποπολιτικοποιήσει τον δημόσιο τομέα.

Σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό τομέα, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να πάρει αποφασιστικά μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας, ανάμεσά τους η απαιτούμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέτρα για την ενίσχυση του πλαισίου αφερεγγυότητας και σημαντική βελτίωση στη διακυβέρνηση των τραπεζών και του ΤΧΣ. Μετά από τα αποτελέσματα των stress tests πριν από το τέλος του χρόνου, το bail in θα εφαρμοστεί για τους ανώτερους ομολογιούχους, ενώ αποκλείεται το bail in για τους καταθέτες.

Το Eugrogroup τονίζει ότι οι προϋποθέσεις που συμφωνήθηκαν πρέπει να διευκρινιστούν περαιτέρω, όπως θέτει το ΔΝΤ κατά προτεραιότητα, ιδιαίτερα στους τομείς των μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις και τη στρατηγική για το χρηματοπιστωτικό τομέα και τη διακυβέρνηση, σε συμφωνία με τους τρεις Θεσμούς, έγκαιρα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Δεδομένης του μεγέθους του προβλήματος, καλούμε τις αρχές να αναπτύξουν όλα τα απαραίτητα μέσα, ανάμεσά τους και το άνοιγμα της αγοράς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με τις κατάλληλες εγγυήσεις για την προστασία των ευάλωτων οφειλετών και να διερευνήσουν τη πιθανότητα μίας bad bank.

Η συμμόρφωση με τους όρους του μνημονίου θα επιβλέπεται από την Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, όπως προβλέπει η Συνθήκη του ESM.

Το Eurogroup τονίζει ότι η σημαντική ενίσχυση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του νέου προγράμματος. Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση των ελληνικών αρχών για την υιοθέτηση νέας νομοθεσίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια των διαδικασιών ιδιωτικοποιήσεων και οι επαρκείς τιμές πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές του ΟΟΣΑ και τη διαχείριση των κρατικών επιχειρήσεων.

Για να διασφαλιστεί μία πιο φιλόδοξη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων, ένα ανεξάρτητο Ταμείο θα ιδρυθεί στην Ελλάδα, υπό την εποπτεία των σχετικών ευρωπαϊκών Θεσμών, μέχρι τα τέλη του 2015 και θα περιλαμβάνει τις ιδιωτικο0ποιήσεις των ανεξάρτητα αποτιμόμενων κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ενώ θα αποφευχθεί το ξεπούλημα.

Το Eurogroup αναμένει η ελληνική κυβέρνηση να εγκρίνει το πρόγραμμα για αυτό το Ταμείο ως το τέλος του Οκτωβρίου, ώστε να μπορεί να είναι λειτουργικό ως τα τέλη του χρόνου.

Έργο του θα είναι γρήγορα να εντοπίζει, να μεταφέρει στο πρόγραμμα και να διαχειρίζεται πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, μέσω ιδιωτικοποιήσεων ή άλλων μέσων, συμπεριλαμβανομένων μειοψηφικών συμμετοχών και την αύξηση της αξίας τους σε επαγγελματική βάση. Αυτό θα περιλαμβάνει τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών μετά από την ανακεφαλαιοποίησή τους, ενισχύοντας έτσι τη διακυβέρνηση των τραπεζών.

Αυτό θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο στόχος των 50 δισ., από τα οποία τα 25 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Από το υπόλοιπο ποσό 50% θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της αναλογίας χρέους/ ΑΕΠ, ενώ το υπόλοιπο 50%. για επενδύσεις. Η νομοθεσία για την ίδρυση του Ταμείου θα πρέπει να υιοθετηθεί σε συμφωνία με τους Θεσμούς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here