Η Αντζελίνα Τζολί επέκρινε τον ΟΗΕ για τη σύρραξη στη Συρία

0
40

H Αντζελίνα Τζολί άσκησε σκληρή κριτική στο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταλογίζοντας στο διεθνή οργανισμό την αδυναμία του να τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία ενώ παράλληλα, απηύθυνε μια συγκινητική έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τους σύρους πρόσφυγες.

Η γνωστλη ηθοποιός μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας με την ιδιότητά της ειδικής απεσταλμένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR). Με αυτήν ακριβώς την ιδιότητα η ίδια επισκέφθηκε, 11 φορές τους καταυλισμούς των Σύρων προσφύγων.

«Η αποστολή του ΟΗΕ είναι να προλαμβάνει και να τερματίζει τις συρράξεις, κάτι το οποίο αποτύχαμε να κάνουμε στην περίπτωση της Συρίας».

«Αυτή η κρίση έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο από τις διαιρέσεις και την αναποφασιστικότητα που εμποδίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του» επισήμανε η ίδια σε ομιλία που εκφώνησε προς τους πρεσβευτές και τους υπουργούς του Συμβουλίου σε μια συνεδρίαση που συγκλήθηκε για να εξετάσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία.

Στα 4 και πλέον χρόνια που διαρκεί η σύρραξη, 3,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την χώρα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Εάν εμείς δε μπορούμε να τερματίσουμε τη σύρραξη, έχουμε ένα ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και να τους προσφέρουμε νόμιμες λύσεις προκειμένου να είναι ασφαλείς» διαβεβαίωσε η ίδια.

«Αυτοί οι πρόσφυγες δε μπορούν να προσέλθουν ενώπιον του Συμβουλίου, επομένως, σας παρακαλώ, πηγαίνετε να τους συναντήσετε εσείς» ζήτησε η Αντζελίνα Τζολί.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει ότι 440.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι ενώ μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, που διανύει πλέον την 5η χρονιά του. Από αυτούς, 167.500 πολιορκούνται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, 228.000 από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και οι υπόλοιποι από άλλες ένοπλες οργανώσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με την παρέμβαση της Τζολί, ο πρεσβευτής της Συρίας στα ΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι απάντησε: «είναι όμορφη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here