Η απίθανη ιστορία του γάτου-πρόσφυγα

0
5

 

O Κουνκούς ή Δίας, ο κατάλευκος φουντωτός γάτος-πρόσφυγας από το Ιράκ, που ξαναβρήκε την οικογένειά του έπειτα από μια τετράμηνη «oδύσσεια» από τη Μοσούλη ως τη Νορβηγία, έγινε άθελά του το τετράποδο- σύμβολο του προσφυγικού δράματος στην Ευρώπη, αλλά και παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς εθελοντών που τον βρήκαν στη Λέσβο, τον περιέθαλψαν και τον επανέφεραν στην αγκαλιά της οικογένειάς του.

Η οικογένεια των Ιρακινών -η μητέρα με τα πέντε της παιδιά- έφυγε από τη Μοσούλη το περασμένο φθινόπωρο, προκειμένου να ξεφύγει από τα χέρια των τζιχαντιστών. Μαζί πήραν και τον Κουνκούς μέσα σε ένα φορητό κλουβάκι μεταφοράς κατοικιδίων. Στις αρχές Νοεμβρίου του 2015 έφτασαν στα τουρκικά παράλια απέναντι από τις βόρειες ακτές της Λέσβου και με πλαστική βάρκα πέρασαν στη Σκάλα Συκαμινιάς. Ηταν η εποχή της μεγάλης έξαρσης της προσφυγικής κρίσης και το νησί βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού. Λίγες μέρες πριν είχαν συμβεί τα απανωτά πολύνεκρα ναυάγια, ενώ οι πρόσφυγες αποβιβάζονταν κατά χιλιάδες στις ακτές.

Κατά την αποβίβαση από τη βάρκα επικράτησε αναστάτωση, το κλουβάκι άνοιξε και ο γάτος έφυγε τρομαγμένος, με αποτέλεσμα να χαθεί. Η οικογένεια τον αναζήτησε χωρίς αποτέλεσμα και υποχρεώθηκε να αναχωρήσει απαρηγόρητη χωρίς αυτόν.

Λίγες μέρες μετά, ξένοι εθελοντές βρήκαν το κατάλευκο τετράποδο, που με το φουντωτό του τρίχωμα ξεχώριζε από τα άλλα γατιά, να περιφέρεται τρομαγμένο στους δρόμους της Σκάλας Συκαμινιάς. Η Αμερικανίδα Εϊμι Σροντς τον περιέθαλψε και τον μετέφερε στον ξενώνα όπου διέμενε. Τον βάπτισε Δία, ενώ μαζί με την ομοεθνή της Ασλεϊ Αντερσον και άλλους εθελοντές άρχισαν να αναζητούν τρόπους επαναφοράς του ζώου στην οικογένειά του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here