Η ΕΚΤ ανησυχεί μη τυχόν η Ελλάδα προκαλέσει αστάθεια στις αγορές

0
4

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανησυχεί ότι η διαμάχη σχετικά με μια συμφωνία για την Ελλάδα αποτελεί πηγή αστάθειας για τις χρηματοοικονομικές αγορές, σύμφωνα με τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης της που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Ωστόσο πλέον σημειώνεται ότι τα πρακτικά που αναφέρονται στην τελευταία συνεδρίαση της 3ης-4ης Ιουνίου δεν έχουν επικαιροποιηθεί με τα στοιχεία της παρούσας κατάστασης, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο ενδεικτικά.

Σύμφωνα με τα πρακτικά λοιπόν το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αποδίδει καρπούς, αν και είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί επιτυχές.

«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που επικρατούν και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ μιας κυβέρνησης της ευρωζώνης και των επίσημων πιστωτών της επίσης θεωρούνται πιθανή πηγή αβεβαιότητας και αστάθειας στην αγορά», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 2-3 Ιουνίου.

Παρόλα ταύτα, «υπήρξε ευρεία συμφωνία μεταξύ των μελών ότι η νομισματική χαλάρωση που παρέχεται από όλα τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αποδίδει καρπούς».

Οι επιπτώσεις αυτών των μέτρων «σταδιακά αρχίζουν να επηρεάζουν την οικονομία, συνεισφέροντας έτσι στην ανάκαμψη, την αύξηση του πληθωρισμού, καθώς και σε βελτιώσεις στην αύξηση στη ροή χρήματος και πιστώσεων» ανέφεραν τα πρακτικά.

«Ήταν ευρέως αποδεκτή η άποψη ότι, παρ’ όλα αυτά, είναι πολύ νωρίς για να τα χαρακτηρίσουμε επιτυχία» σύμφωνα με τα πρακτικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here