Η ΕΚΤ απειλεί τη Σλοβενία με προσφυγή στη δικαιοσύνη

0
6

 

Οξεία αντιπαράθεση προκλήθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Σλοβενίας όταν αστυνομικοί εισέβαλαν στην κεντρική τράπεζα της χώρας στη Λιουμπλιάνα και κατέσχεσαν έγγραφα.

Η αστυνομία της Σλοβενίας διεξήγαγε έρευνες σε τέσσερα σημεία στη Λιουμπλιάνα χθες, στα οποία περιλαμβάνονταν η κεντρική τράπεζα, συγκεντρώνοντας στοιχεία για μια προκαταρκτική έρευνα που αφορά πιθανές ατασθαλίες κατά τη διάρκεια μιας τραπεζικής αναδιάρθρωσης το 2013.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε ότι αποδοκιμάζει την κατάσχεση, η οποία παραβιάζει τα νομικά προνόμια και τις νομικές ασυλίες της ΕΚΤ, και ζήτησε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να επέμβει. Επιπλέον απείλησε τη Σλοβενία ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

«Ο κατασχεθείς εξοπλισμός περιέχει πληροφορίες της ΕΚΤ και αυτές οι πληροφορίες προστατεύονται από το άμεσα εφαρμόσιμο πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης«, δήλωσε ο Ντράγκι σε επιστολή του στον γενικό εισαγγελέα της χώρας. «Η ΕΚΤ θα εξετάσει επίσης και σχετικά ένδικα μέσα του σλοβενικού δικαίου«, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αστυνομία κατέσχεσε πληροφορίες στους υπολογιστές του διοικητή της Τράπεζας της Σλοβενίας Μπόστιαν Γιάζμπεκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ το οποίο καθορίζει τιμές και τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here