Η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητο τον ELA και «κουρεύει» τα ενέχυρα

0
6

 

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το όριο του ELA, ενώ παράλληλα προχώρησε σε «κούρεμα» της αξίας των ενεχύρων για τον ELA.

Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες για να καλύψουν τα 89 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι είναι η έκθεση στον ELA πρέπει να καταθέσουν στην ΤτΕ κι άλλα ενέχυρα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει την παροχή επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφάσισε στις 26 του Ιουνίου του 2015, αφού συζήτησε την πρόταση από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Ο ELA μπορεί να παρέχεται μόνο έναντι επαρκών ενεχύρων .

Η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι τα ενέχυρα που χρησιμοποιούνται στο ELA βασίζονται σε σημαντικό βαθμό σε περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσει τις περικοπές στα ενέχυρα, που είναι αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδα για τον ELA.

Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την στάση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here