Η Ελλάδα απειλείται με «Grexit» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

0
11

H Eλλάδα απειλείται με έξωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, καθώς δεν έχει πληρώσει τη συνδρομή της εδώ και τρία χρόνια, όπως δήλωσε ο καθηγητής της Αστροφυσικής στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, Λουκάς Βλάχος.

Σε συνέντευξη του στο ΑΜΠΕ, ο κ. Βλάχος αναφέρει ότι η χώρα έχει ήδη χάσει το δικαίωμα ψήφου στον Οργανισμό.  «H επιστημονική κοινότητα της αστροφυσικής δε μπορεί να δει τον εαυτό της εκτός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος», λέει ο καθηγητής που αποδίδει σημαντικό μέρος του προβλήματος στο γεγονός, ότι υπήρξε μεγάλη εναλλαγή ανθρώπων στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας αλλά και έλλειμμα στρατηγικής.

«Οι χώρες που μπήκαν στον ESA έφτιαξαν και μια στρατηγική, για να τονώσουν τους επιστήμονες της χώρας και να πάρουν πίσω τα λεφτά που δίνουν. Αν τα τελευταία 10 χρόνια είχαμε αναπτύξει τις εταιρείες του κλάδου, θα μπορούσαμε να έχουμε μαζέψει αρκετά λεφτά από φόρους και από ενισχύσεις από τον ESA, ώστε να έχουμε μια διαστημική δραστηριότητα από πλευράς τεχνολογίας, ο ESA θέλει να μας δώσει, αλλά πρέπει κι εμείς κάτι να φτιάξουμε», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας.

Να σμειωθεί ότι το κόστος της ετήσιας συνδρομής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος είναι 8-10 εκ. ευρώ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here