Η Ελλάδα έχει υποδεχθεί φέτος πάνω από 200.000 μετανάστες

0
7

Τους 200.000 έχουν ξεπεράσει μέχρι τώρα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν εισέλθει στη χώρα μας το 2015, και από αυτούς οι 100.000 μόνον το τελευταίο δίμηνο, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, μιλώντας στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπου προσήλθε προκειμένου να ενημερώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το μεταναστευτικό.

Ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες έχουν διασωθεί πάνω από 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το Λιμενικό και δεν υπήρξε ούτε ένας πνιγμός μετανάστη ή πρόσφυγα στα χωρικά μας ύδατα.

Όπως δήλωσε στη συνέχεια ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, απαιτείται συστράτευση και συνέργεια όλων στην αντιμετώπιση του προβλήματος -του κράτους, του λαού, της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και όλων των φορέων.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι γίνονται σχετικές συσκέψεις σε κάθε συναρμόδιο υπουργείο για το θέμα, ενώ συσκέψεις γίνονται και υπό τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων άλλων υπουργείων όπως το ΥΠΕΞ και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. «Αυτό επιβεβαιώνει», σημείωσε, «ότι απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός, τον οποίον όμως δεν είχε ποτέ η Ελλάδα», προσθέτοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειρισθεί το θέμα μόνη της λόγω της πολυπλοκότητάς του.

Σχετικά με την αργή προώθηση των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά εισόδου, ένα από τα προβλήματα που επισήμανε ο κ. Δρίτσας είναι το νομοθετικό πλαίσιο και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη προσωπικού στα νησιά, έλλειψη που δεν καθιστά δυνατή την ταυτοποίηση με γοργούς ρυθμούς.

Τέλος, τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα σύνορα, για να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών και τόνισε την παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην ΠΓΔΜ, όταν για λίγες ώρες είχε κλείσει τα σύνορα της προ ημερών και αναγκάσθηκε να τα ξανανοίξει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here