Η Γαλλία αφαιρεί την υπηκοότητα από τρομοκράτες

0
6

 

Ήταν σύμβολο εθνικής ενότητας, η εικόνα του Κογκρέσου στις Βερσαλλίες, μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου, όταν όρθιοι βουλευτές και γερουσιαστές χειροκρότησαν τον Φρανσουά Ολάντ για την υπόσχεση αναθεώρησης του Συντάγματος που προέβλεπε την αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας από τρομοκράτες.

Υπόσχεση που μετατράπηκε σε παγίδα σήμερα, αφού τα κόμματα, είτε πρόκειται για δεξιούς, είτε για οικολόγους, είτε για ριζοσπάστες αδυνατούν να επιβάλλουν μια γραμμή στα στελέχη τους ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ξεκάθαρα διχασμένη.

Παρ’ όλα αυτά αργά χθες τη νύχτα, με μόλις 14 ψήφους διαφορά, πέρασε στο κοινοβούλιο το περίφημο δεύτερο άρθρο για την αφαίρεση της υπηκοότητας. Σήμερα το απόγευμα θα έχουμε την ψηφοφορία επί του συνόλου.

Σε δύσκολη θέση ο Γάλλος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Βαλς, που θεωρείται εμπνευστής της αναθεώρησης, κατέβαλε συνεχείς προσπάθειες προκειμένου να πείσει τους βουλευτές. Τροποποίησε το κείμενο, ώστε να μην αφορά μόνο τους έχοντες διπλή υπηκοότητα και τόνισε επανειλημμένα ότι δεν μπορούμε να παίζουμε με το λόγο και τη δέσμευση του προέδρου στο Κογκρέσο.

Στην περίπτωση που σήμερα το απόγευμα ψηφισθεί ο νόμος στο Κοινοβούλιο, θα πρέπει να περάσει στη συνέχεια από τη Γερουσία, όπου πλειοψηφεί η δεξιά παράταξη η οποία έχει ήδη ετοιμάσει τροπολογίες για επαναφορά της έννοιας της διπλής υπηκοότητας. Η μάχη αναμένεται σκληρή ανάμεσα σε Κοινοβούλιο και Γερουσία. Εάν τελικά δεν καταλήξουν στο ίδιο κείμενο, ο Ολάντ θα πρέπει να ξεχάσει το Κογκρέσο και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here