Η ιδεοληψία του Σύριζα για το Προσφυγικό βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα

0
14

Η δωδεκάμηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που με τους ατυχείς χειρισμούς της διόγκωσε το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό πρόβλημα. Πέρα από τις απίστευτες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί μη ύπαρξης θαλασσίων συνόρων ή τις γνωστές δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου περί ανοιχτών συνόρων, η κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο. Γιατί δεν είναι σχέδιο η κατάργηση των κέντρων κράτησης και η πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Καταργώ κάτι όταν έχω να προτείνω κάτι καλύτερο ή έστω όταν έχω απλώς κάτι να προτείνω. Όχι όταν δεν προτείνω απολύτως τίποτα και καθοδηγούμαι μόνο από την ιδεοληψία μου για ένα θέμα εξόχως σοβαρό που αφορά στην εσωτερική ασφάλεια, στην εξωτερική πολιτική και στην ευρωπαϊκή της ταυτότητα της χώρας.

Φυσικά, η Ελλάδα λόγω των γεωγραφικών της ιδαιτεροτήτων, είναι περισσότερο ευάλωτη. Ενώ, όμως, το πρόβλημα ξεκινά από την Τουρκία, εντούτοις η Ελλάδα -παρότι είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ- σε αντίθεση με την Τουρκία κατάφερε να το μετατρέψει αποκλειστικά και μόνο σε δικό της. Η Τουρκία, λόγω της αβελτηρίας της ελληνικής κυβέρνησης μετέτρεψε το Προσφυγικό σε ένα ασύγκριτης πολιτικής αξίας διαπραγματευτικό χαρτί, το οποίο για άλλη μια φορά –δυστυχώς για μας- το παίζει πολύ καλά, καταφέρνοντας από τη μια να περιθωριοποιήσει την Ελλάδα και από την άλλη και χρήματα να πάρει και να καταστεί αξιόπιστος συνομιλητής της Ευρώπης προκειμένου να προωθήσει την πορεία των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Σήμερα, αν και η Τουρκία είναι αυτή που δεν τηρεί τις δεσμεύσεις και δεν είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της, η Ε.Ε. συνεχίζει να πιέζει την Ελλάδα για την επίλυση του προβλήματος. Δυστυχώς, όσο η Ελλάδα επιδεικνύει αδυναμία ελέγχου των συνόρων και δραστικής μείωσης των εισροών, όσο την κατατρύχει η ιδεοληψία των κυβερνώντων, τόσο χάνει κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη. Και αν ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι δε σημαίνει και τίποτα η αποπομπή μας από τη ζώνη Σένγκεν, για άλλη μια φορά, όπως συνέβη με την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση, όταν περίμενε οι δανειστές να υποχωρήσουν, κάνει μέγα λάθος.

Πέρα από τα προφανή, και μόνο με την προοπτική αυτή έχουν αρχίσει να ηχούν τα καμπανάκια για τις επιπτώσεις στον τουρισμό μας. Δυστυχώς δεν έχουμε πολλές επιλογές. Είτε επιστρέφουμε στην προτέρα κατάσταση με αποφασιστικότητα και υπερκομματική δέσμευση -αν και τα δεδομένα δεν είναι πια τα ίδια- ή συνεχίζουμε με την ίδια ιδεοληψία και αφήνουμε την κατάσταση ως έχει, με ανυπολόγιστες -δυστυχώς- συνέπειες όχι μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, αλλά κυρίως για την πατρίδα. Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι η πολιτική, είναι η τέχνη του εφικτού και η κατά το δυνατόν ανώδυνη προσαρμογή στις επιταγές των καιρών και του ρεαλισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here