Η Ισλανδία φυλάκισε τον 26ο τραπεζίτη για το ρόλο των τραπεζών στην κρίση του 2008

0
4

Την ίδια στιγμή που σε Αμερική και Ευρώπη, οι τραπεζίτες δεν αντιμετωπίζουν καμία συνέπεια για το ρόλο τους στην οικονομική κρίση του 2008, στην Ισλανδία, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο…

Συγκεκριμένα, η σκανδιναβική χώρα, έχει καταδικάσει 26 τραπεζίτες σε συνολικά 74 χρόνια φυλακής.

Σε δύο ξεχωριστές αποφάσεις την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισλανδίας και το Επαρχιακό Δικαστήριο του Ρέικιαβικ, καταδίκασε έξι κορυφαία στελέχη των δύο εθνικών τραπεζών για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην πορεία προς την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 26.

Η απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ισλανδίας το 2001, και οι πράξεις χειραγώγησης της αγοράς από τους τραπεζίτες οδήγησε όλο το σύστημα σε κατάρρευση, όταν η παγκόσμια οικονομία άρχισε να βυθίζεται το 2008.

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, σε ερώτηση για πώς η οικονομία επανήλθε τόσο γρήγορα δήλωσε:

«Ήμασταν αρκετά σοφοί να μην ακολουθήσουμε τις παραδοσιακές επικρατούσες απόψεις του δυτικού κόσμου τα τελευταία 30 χρόνια για την οικονομία. Εισάγαμε ελέγχους συναλλάγματος, αφήσαμε τις τράπεζες να αποτύχουν, παρείχαμε στήριξη στους φτωχούς, και δεν πήραμε μέτρα λιτότητας, όπως βλέπετε στην Ευρώπη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here