Η κρίση στην Ελλάδα διχάζει τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ

0
4
German Chancellor and leader of the Christian Democratic Union (CDU) Angela Merkel celebrates with party members after first exit polls in the German general election (Bundestagswahl) at the CDU party headquarters in Berlin September 22, 2013. Chancellor Angela Merkel won a landslide personal victory in a German election on Sunday, putting her within reach of the first absolute majority in parliament in half a century, a ringing endorsement of her steady leadership in the euro crisis. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: POLITICS ELECTIONS)

 

Αντικρουόμενες είναι οι δηλώσεις στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου, ‘Αγκελα Μέρκελ, σχετικά με την κρίση στην Ελλάδα.

Ο Μίχαελ Φουξ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) αντιμετωπίζει μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ψύχραιμα. «Πρέπει κανείς να βλέπει τα πράγματα λογικά: για την ευρωζώνη το σενάριο Grexit είναι αντιμετωπίσιμο», δήλωσε ο Φουξ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στο μεταξύ «δημιουργήσει ισχυρούς χρηματοοικονομικούς θεσμούς, κάτι που περιόρισε τους κινδύνους μετάδοσης», πρόσθεσε.

«Είναι στα χέρια της Ελλάδας ποια θα είναι η εξέλιξη της χώρας», επεσήμανε ο Φουξ. Αν η Αθήνα δεν εφαρμόσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να αποδεσμευθεί η υπόλοιπη βοήθεια ούτε να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, εξήγησε. «Αυτό θα οδηγήσει σε ένα Grexit, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», προειδοποίησε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του CDU για θέματα προϋπολογισμού, Έκχαρτ Ρέμπεργκ, ο οποίος είπε στην εφημερίδα Bild ότι «οι επιπτώσεις ενός Grexit είναι διαχειρίσιμες».Η ΕΕ βρίσκεται σε διαφορετική κατάσταση από αυτή που ήταν πριν από τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια. «Ένα Grexit θα έβλαπτε κυρίως του Έλληνες», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του CDU/CSU στην επιτροπή οικονομικών της Μπούντεσταγκ, Χανς Μίχελμπαχ, μιλώντας επίσης στην Bild, έκανε λόγο για μια ψηφοφορία στη γερμανική βουλή προκειμένου να αποδεσμευθεί η τελευταία δόση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. «Οι αλλαγές στη συμφωνία για την πληρωμή της τελευταίας δόσης του δεύτερου πακέτου βοήθειας είναι προφανείς. Γι’ αυτό θα έπρεπε η Μπούντεσταγκ να αποφασίσει για την αποδέσμευσή της», είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη φαίνεται να αυξάνονται οι φωνές στο εσωτερικό του κόμματος που επιθυμούν να προσφέρουν νέα βοήθεια στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του CDU/CSU στην επιτροπή προϋπολογισμών της Μπούντεσταγκ, Νόρμπερτ Μπράκμαν, δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild: «Δεν θα επιτρέψουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή στην Ελλάδα. Γι’ αυτό πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληρώσουμε, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα βοήθειας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here