Η μέρα που γεννήθηκε ο ιδιοφυής μουσικός Νίνο Ρότα!

0
23

Πόσοι θυμούνται τη μαγική μουσική από την ταινία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Φράνκο Τζεφιρέλι, που γυρίστηκε το 1968 και έμεινε στην ιστορία;

Πόσοι θυμούνται την υπέροχη μουσική φορεσιά από την ταινία «Νονός» του Φράνσις Φορντ Κόπολα; Αλλά και από το «Λα Στράντα», τη «Ντόλτσε Βίτα» και το «8 1/2»  του Φεντερίκο Φελίνι;

Πίσω από όλες αυτές κρυβόταν η μουσική ιδιοφυία του Νίνου Ρότα,  που είχε γεννηθεί πριν από 104 χρόνια σαν σήμερα, στο Μιλάνο. Του Ιταλού συνθέτη, που ευτύχησε στα πρώτα του βήματα να έχει δάσκαλο και συμπαραστάτη τον φημισμένο μαέστρο Αρτούρο Τοσκανίνι, με παραίνεση του οποίου πήγε στην Αμερική για να ολοκληρώσει τις σπουδές τους, ενώ ήταν μόνο 15 χρονών και είχε ήδη προλάβει να συνθέσει μία όπερα κι ένα ορατόριο.

Αν και έριξε μεγάλο  βάρος στα μουσικά θέματα περίπου 150 κινηματογραφικών ταινιών,, κατάφερε να γράψει μουσική για δέκα όπερες και πέντε μπαλέτα, καθώς και πολλές συμφωνικές συνθέσεις.

Στην τεράστια καριέρα του, που έληξε με τον θάνατό του το 1979, «κορμός» υπήρξε η συνεργασία του με τον Φελίνι η οποία κράτησε τρεις δεκαετίες.

Το 1975 τιμήθηκε με το Όσκαρ μουσικής για τον «Νονό ΙΙ».

 

Χρήστος Παναγιωτόπουλος