Η μέρα που οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» σκότωσαν τον Άλντο Μόρο

0
32

Σαν σήμερα το 1978 οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» δολοφονούσαν τον πρώην πρωθυπουργό Άλντο Μόρο, τον οποίο κρατούσαν όμηρο επί 55 μέρες, στην επονομαζόμενη «Φυλακή του λαού». Άφησαν το άψυχο κορμί του στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου σε ένα μικρό δρομάκι μεταξύ των γραφείων του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Χριστιανοδημοκρατικού της Ιταλίας.

Ο συμβολισμός ήταν ξεκάθαρος. Οι τρομοκράτες ήθελαν να δολοφονήσουν τον «Ιστορικό συμβιβασμό», που είχαν συνομολογήσει οι δυο αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις.

Το παράδοξο στις 55 μέρες της ομηρείας είναι ότι η ιταλική αστυνομία δεν αξιοποίησε τις πληροφορίες που είχε για το κρησφύγετο των τρομοκρατών. «Μήπως το κράτος ήθελε να αφήσει τον Μόρο στα χέρια μας και στην τύχη του;» αναρωτιέται η Αντριάνα Φαράντα που οργάνωσε την απαγωγή.

Ενώ και ο ιδρυτής των «Ερυθρών Ταξιαρχιών, Αλμπέρτο Φραντζεσκίνι, δεν μπορεί να εξηγήσει το πώς είναι δυνατόν να μην εκμεταλλεύτηκε η οργάνωση τις αποκαλύψεις του ίδιου του Μόρο για τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος και τις σχέσεις του με τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες. Τα έλεγε στον ίδιο των τότε αρχηγό των τρομοκρατών Μάριο Μορέτι. «Δεν πιστεύω ότι ο Μορέτι δεν κατάλαβε την σημασία τους, δεν ήταν ηλίθιος», επισημαίνει ο Φραντζεσκίνι.

Άρα; Η απάντηση, ίσως, δε δοθεί ποτέ. όπως δε δόθηκε και στο ερώτημα «πώς βρέθηκαν στα χέρια των τρομοκρατών τα τυπογραφικά μηχανήματα, που ανήκαν παλιότερα στις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες»;

Η εκτέλεση του Μόρο σόκαρε όλο τον πλανήτη και οδήγησε, αργά αλλά σταθερά, στο ξήλωμα του «πουλόβερ» της ιταλικής τρομοκρατίας.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για αλντο μορο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here