Η μέρα που το μουσικό σύμπαν ζήλεψε κι έκλεψε τον Χατζιδάκι

Σαν σήμερα 15 Ιουνίου, το 1994, το μουσικό σύμπαν υποδεχόταν στα σπλάχνα του τον Μάνο Χατζιδάκι, ένα από εκείνα τα εκλεκτά τέκνα του, που, με τις δημιουργίες τους, λάμπρυναν τον εικοστό αιώνα

Είχε ανοίξει τα μάτια του πριν από 91 χρόνια στην Ξάνθη και αμέσως η Λάχεσις, η απονέμουσα μοίρα, ανέλαβε να τον προικίσει με ό,τι δημιουργικότερο και ευγενέστερο είχε στο σεντούκι της.

Μουσική ιδιοφυΐα, ποιητής του πενταγράμμου, ανανεωτής της κλασσικής φόρμας, ανατρεπτικός στοχαστής, ελεύθερο και ασυμβίβαστο πνεύμα, μας ταξίδεψε σε γαλαξίες άγνωστους για τις προηγούμενες γενιές.

Σαν να είχε το «άγγιγμα του Θεού», όταν άπλωνε τα δάχτυλά του στο κλαβιέ, γεννούσε θαύματα. Παντρεύοντας το λόγιο στοιχείο με το αληθινά λαϊκό.

Αλλά και ο δημόσιος λόγος του αντισυμβατικός, ανατρεπτικός, συχνά κόντρα στο πανίσχυρο ρεύμα της εποχής.

Πολέμησε τον λαϊκισμό και όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στους κήρυκές του, χωρίς να φοβηθεί τον χλευασμό και τη συκοφαντία.

Σ’ ευχαριστούμε πολυαγαπημένε Μάνο
. Μας δίδαξες, μας ταξίδεψες, μας νοιάστηκες, μας έκανες καλύτερους ανθρώπους.

Στο χρωστάμε…

 

Σχετικά Άρθρα

Ένα σχόλιο
  1. Ο/Η Δέσποινα Α. λέει:

    Ξόδευα όλο μου το χαρτζηλίκι για τους δίσκους του. Και σε μια τελευταία συναυλία του, με ακριβό εισιτήριο, ξέμεινα μετά, μέχρι να ξαναισιώσω, δανεικά τσιγάρα, δανεικά… βρώμικα, δανεικό κρεβάτι, κλπ.
    Ο Μέγας Αναρχικός Αριστοκράτης. Φοβάμαι, Χρήστο, ότι δεν του άρεσαν αυτά που εμείς γράφουμε για εκείνον.
    Με έκανε καλύτερο άνθρωπο. Καιεπειδή αξόδευτοι είμαστε, ξενέρωτοι καταντήσαμε, κυρίως επειδή συνηθίσαμε στη θέα του τέρατος….. ναι του χρωστάμε.
    Και η μνήμη, πατρίδα είναι, μας τον θύμησες, ευχαριστούμε.


Αφήστε το σχόλιο σας

*