Η Μέρκελ στηρίζει τη συμφωνία και ο Σόιμπλε επιμένει στα IOUs

0
37

 

 Τη στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ στη συμφωνία που επετεύχθη κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η καγκελάριος στηρίζει με πεποίθηση την συμφωνία που επιτεύχθηκε έπειτα από 17 ώρες διαπραγμάτευσης από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαπραγματεύτηκε σε στενή συνεννόηση με την καγκελάριο.
Η συμφωνία είναι και έκφραση αυτής της στενής συνεννόησης και συνεργασίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Το ότι οι πολιτικοί, στη δύσκολη κατάσταση στην οποία ήταν και είναι η Ευρώπη λόγω της ελληνικής κρίσης, σταθμίζουν και άλλες πιθανότητες αποτελεί υπεύθυνη πολιτική δράση», ανέφερε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι τώρα μετράει το αποτέλεσμα.

«Αυτό ήταν πάντα η προτεραιότητά μας και σημαίνει ότι, αν η ελληνική Βουλή σήμερα πάρει τις θετικές αποφάσεις, όπως είχε συμφωνηθεί και όπως έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά στη συμφωνία, τότε η γερμανική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ζητήσει από την γερμανική βουλή την εξουσιοδότηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα περαιτέρω πρόγραμμα βοήθειας», συμπλήρωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ τονίζει ότι ο υπουργός του επιμένει στην έκδοση IOUs για τη χρηματοδότηση – γέφυρα και μάλιστα δεν συνιστούν «μίνι-Grexit», αλλά ένα τεχνικό εργαλείο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί και αλλού, όπου υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας, όπως στην Καλιφόρνια.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση αποπληρωμής στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου και συνεχίζει να έχει καθυστέρηση αποπληρωμών στο ΔΝΤ. Πρώτα πρέπει να πληρώσει το ΔΝΤ διότι είναι ο πρωταρχικός δανειστής. Το ερώτημα είναι πώς θα δημιουργήσουμε ρευστότητα για αυτές τις πληρωμές» ανέφερε ο Γιέγκερ.
Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, π.χ. η ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει χρεόγραφα για τις εσωτερικές υποχρεώσεις πληρωμής ώστε να ελευθερώσει πόρους για τις εξωτερικές υποχρεώσεις. Υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις για το πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ρευστότητα και οι συζητήσεις τρέχουν σήμερα στο Eurogroup. Δεν θέλω να τις προκαταλάβω και η δική μας πρόθεση είναι να έρθουμε σε ένα αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here