Η Moody’s στέλνει στην κόλαση και τη Γαλλία!!!

2
96

Από ευλογία σε κατάρα και εφιάλτη μετατρέπεται σιγά σιγά η αξιολόγηση 3Α για τον Νικολά Σαρκοζί και το κυβερνητικό του επιτελείο.  Μετά τις τράπεζες BNP PARIBAS, SOCIETE GENERAL, GREDIT ACRIGOLE, στο στόχαστρο των Οίκων Αξιολόγησης μπήκε για τα καλά και το «outlook» της Γαλλίας.

Γαλλικά ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και «social media» έχουν σημάνει συναγερμό και βομβαρδίζουν τον κοσμάκη με την προειδοποίηση – απειλή της Μoodys  ότι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας τελεί υπό επιτήρηση και μπορεί να υποβαθμιστεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες εάν δεν σημειωθεί πρόοδος στις κρίσιμες δημοσιονομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασισθεί.

Την ίδια ώρα και όσο οι μεγάλοι αυτού του κόσμου (ΔΝΤ, ΕΕ, G20 και το κακό συναπάντημα) συσκέπτονται για πολλοστή φορά, όχι για το πώς θα σώσουν την ψωροκώσταινα Ελλάδα αλλά για το πώς θα βγάλουν από τον βάλτο της κρίσης τις τράπεζες, τα γαλλικά spreads, τα επιτόκια δηλαδή των 10αετών ομολόγων έχουν απογειωθεί σε επίπεδο ρεκόρ φθάνοντας στις 101 μονάδες βάσης, ενώ ανοδική τροχιά καταγράφουν και τα CDS!

Επιτάφιος θρήνος παρόλο που τα όργανα δεν έχουν αρχίσει να παίζουν για τα καλά στους ήχους του γαλλικού οικονομικού Βατερλώ!

Δηλώνοντας ότι κληρονόμησε μια χρεοκοπημένη χώρα ο Φρανσουά Φιγιόν, πριν από δύο χρόνια, άνοιξε το δρόμο για την επιβολή πολλαπλών σχεδίων λιτότητας και περιορισμού των δημόσιων εξόδων… αλλά έπεσε έξω στους λογαριασμούς του!

Από τα 900 δισ. που ήταν το 2007 το γαλλικό χρέος, σήμερα ξεπερνά το 1700 δισ. (πάνω από το 85% του γαλλικού ΑΕΠ και μόνο το ένα τρίτο αυτού προήλθε από την κρίση!), γεγονός που καθιστά τη Γαλλία μια χώρα  που επωφελείται, είναι αλήθεια, από την αξιολόγηση 3Α χωρίς να το αξίζει!

Και για να μη νομίζετε πως μόνο η Ελλάδα έχει τα χάλια της θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η τρίτη μεγαλύτερη δαπάνη στον ετήσιο γαλλικό προϋπολογισμό προορίζεται για την αποπληρωμή των τόκων του δημόσιου χρέους της χώρας και ανέρχεται στα 47 δισ. ευρώ!!!

Από την άλλη τα χρέη των γαλλικών τραπεζών ανέρχονται στο 409% του γαλλικού ΑΕΠ, ενώ των ελληνικών είναι λίγο περισσότερο από το 200% του δικού μας ΑΕΠ.

Τα χειρότερα, βεβαίως, θα τα βρει μπροστά της η Γαλλία, καθώς η κρίση στην ευρωζώνη αναμένεται να επιδεινώσει κι άλλο την άσχημη οικονομική κατάστασή της.  Στα 15 δισ. που το γαλλικό έθνος διέθεσε το 2011 για τη διάσωση της Ελλάδας θα πρέπει να προστεθούν τα 19+ δισ. για το EFSF, τα δισεκατομμύρια για τη διάσωση της γαλλοβελγικής Dexia…  συν την κρατική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των BNP PARIBAS, SOCIETE GENERAL, GREDIT ACRIGOL…

Το βάρος είναι δυσβάσταχτο!

Η προειδοποίηση, λοιπόν, για ενδεχόμενη υποβάθμιση της Γαλλίας άνοιξε τις πύλες της κολάσεως για τον γαλλικό λαό αφού μετά από αυτή την εξέλιξη δεν άργησαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για περισσότερη λιτότητα και στο βάθος ύφεση  – που απειλεί να προσθέσει άλλους 700.000 στον εφιάλτη της ανεργίας.

Όμως, με ποιο σκεπτικό η Μoody’s ταράζει τα προεκλογικά νερά της Γαλλίας;

Όχι, δεν είναι διαβολική αλλά καλομελετημένη – θα έλεγα- η σύμπτωση ότι η προειδοποίηση γίνεται την στιγμή που το γαλλικό Κοινοβούλιο εξετάζει τον προϋπολογισμό για το 2012 και την επομένη που οι σοσιαλιστές επέλεξαν τον προεδρικό τους υποψήφιο.

Όπως είχε πράξει στο παρελθόν η Standard & Poor’s, είναι «φως φανάρι» πως και η Μοοdy’s «βγαίνει» από το κοστούμι του οικονομικού αξιολογητή για να αναλάβει έναν πολιτικό ρόλο. Αυτοπροσκαλείται, μάλιστα, και στην προεκλογική εκστρατεία που μόλις ξεκινά!

Είναι γνωστό στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι ορισμένοι τραπεζίτες, εδώ και αρκετούς μήνες έχουν προειδοποιήσει τους αριστερούς ότι σε περίπτωση που επικρατήσουν, να μη διανοηθούν να ξεφύγουν από την παράλογη γραμμή που έχουν χαράξει οι αγορές για ενίσχυση της ανάπτυξης δια της λιτότητας!

Αυτό, όμως, που έκαναν διακριτικά οι τραπεζίτες, η Μοοdy’s το έκανε δημόσια! Έγινε ο εκπρόσωπος Τύπου ενός χρηματοοικονομικού συστήματος που απειλεί ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας μπορεί να επέλθει είτε κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είτε την επομένη της εκλογής του προέδρου είτε το φθινόπωρο του 2012 όταν θα συζητείται ο προϋπολογισμός για το 2013! 

Ωμός πολιτικοοικονομικός εκβιασμός με λίγα λόγια και για τη Γαλλία που, όμως, τείνει να εξελιχθεί σε ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι αφού τα κερδοσκοπικά στοιχήματα εις βάρος της χώρας -όπως έγινε και με την περίπτωση της Ελλάδας-αναμένεται να οργιάσουν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Αν επιβεβαιωθεί αυτός ο φόβος, η κρίση του ευρώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα  εισέλθει σε μια νέα εκρηκτική φάση.

Επί της ουσίας η επιτήρηση του τριπλού Α της Γαλλίας από την Μοοdy’s δεν αφορά μόνο τους Γάλλους αλλά την πλειοψηφία των Ευρωπαίων. Γιατί όταν αυτός που σου κόβει τα τσεκ τίθεται υπό παρακολούθηση, τα πράγματα δυσκολεύουν για όλους!

Η δυνατότητα δανεισμού του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας EFSF εξαρτάται από τα  3Α των χωρών που το στηρίζουν και μεταξύ αυτών (εκτός από την Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία) βρίσκεται και η Γαλλία.

Σε περίπτωση που η Γαλλία χάσει τα 3 Α της το EFSF δεν θα μπορεί να δανείζει χώρες σαν την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα με χαμηλά επιτόκια, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή σκαλωσιά να καταρρεύσει και μαζί της κι εμείς!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΑτελείωτη ενέργεια
Επόμενο άρθρο«Κίνημα των 3» – Έπαθλο, τα ερείπια;
Η Μαρία Δεναξά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σύρο, ξεκίνησε τις δημοσιογραφικές σπουδές της στο Ινστιτούτο Σπουδών Μπόνα και τις συνέχισε στο Πανεπιστήμιο Stendhal της Γκρενόμπλ, όπου πήρε και το μεταπτυχιακό της στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Τελείωσε το τμήμα γαλλικού πολιτισμού και Ιστορίας στο Παν/μιο της Σορβόνης και αυτή την περίοδο ετοιμάζει το διδακτορικό της με θέμα "Δημοσιογραφική δεοντολογία και διαχείριση κοινωνικών κρίσεων απο τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ". Το επαγγελματικό της ξεκίνημα έγινε το 1988 στον Αιγαίο FM , συνεχίστηκε στο New Channel και μετά στο MEGA, όπου εργάστηκε για πολλές εκπομπές. Το 1994 έφυγε για το Παρίσι οπου εργάστηκε ως ανταποκρίτρια του Star Channel, της εφημερίδας "Ανεξάρτητος", της Deutsche Welle και του BBC World Service. Απο το 2006 είναι ανταποκρίτρια του ΜΕGA στην γαλλική πρωτεύουσα. Στα 22 έτη καριέρας, έχει συνεργαστεί με γνωστούς Έλληνες και Γάλλους δημοσιογράφους και έχει κάνει συνεντεύξεις με σημαντικές προσωπικότητες: Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, την Μελίνα Μερκούρη, Αντώνη Σαμαράκη, Jacques Delor, Valéry Giscard d'Estaing, Nicolas Sarkozy, François Bayrou, Jean Michel Jarre, Brigitte Bardot κ.α.

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Συνάντηση κορυφής στην Φραγκφούρτη για το ελληνικό χρέος- εμείς απόντες…

  Συνάντηση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, έχει ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, (: παρ’ όλω που γεννάει αυτές τις ώρες η γυναίκα του στο Παρίσι), στη Φρανκφούρτη, παρουσία του απερχόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, του νέου προέδρου Μάριο Ντράγκι, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπόι και της προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστιν Λαγκάρντ.

  http://gkdata.wordpress.com/2011/10/19/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%85%CF%86%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%86%CE%BF%CF%8D%CF%81%CF%84%CE%B7-%CE%B3/

 2. Είναι αργά για δάκρυα, κυρία Δεναξά.

  Δύο χρόνια τώρα, που έχουν βάλει την Ελλάδα μπροστά
  και την διαπομπεύουν ασύστολα,
  για να κρύψουν τα δικά τους χρέη (δημόσια, ιδιωτικά, τραπεζικά, εταιρικά)
  θα μπορούσαν να ενεργήσουν κατάλληλα και να σταματήσουν την πυρκαγιά.
  Τους ήταν όμως ευκολότερο να λένε πως για όλα φταίει η Ελλάδα.

  ΥΣ. Και επειδή βορειότερα μπορεί και να χαίρονται, με τα παθήματα της Γαλλίας,
  πρέπει να ξέρουν πως,
  θα έρθει κι η δική τους σειρά.
  Να είναι σίγουροι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here