Η νέα ΕΡΤ να στηθεί αξιοκρατικά, όχι σε λογική ρεβανσισμού

1
53

Η ΕΡΤ είναι έτοιμη να ανοίξει ξανά, το κρίσιμο όμως είναι να μην εισβάλλει μέσα της ο ρεβανσισμός, από την πρώτη ημέρα λειτουργία της.
Ξεκινάω εκφράζοντας τον φόβο μου, διότι είδα ότι οι πρώην εργαζόμενοι, που δεν είχαν δεχτεί να ενταχθούν στη ΝΕΡΙΤ, απαιτούν να μην έχει θέση παρουσιαστή κανένας από εκείνους και εκείνες που βρίσκονται στη ΝΕΡΙΤ. Κανένας.
Όπως υποστηρίζουν, η νέα εποχή πρέπει να σηματοδοτηθεί με νέα πρόσωπα.

Φοβάμαι ότι στο σκεπτικό αυτό ενυπάρχει ο σπόρος που μπορεί να γεννήσει ρεβανσισμό.
Και αναρωτιέμαι: δεν θα επιλέξει αξιοκρατικά τους παρουσιαστές του σταθμού η νέα διεύθυνση Ειδήσεων και Ενημέρωσης, μέσα από το σύνολο των εργαζομένων στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα;

Θα εξαιρέσει όσους εργάστηκαν για τη ΝΕΡΙΤ, ακόμη και αν είναι ικανοί, μόνο και μόνο επειδή θα τους θεωρήσει οιονεί «προσκυνημένους»;

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα έχει αποδεχτεί εξαρχής τον διαχωρισμό των εργαζομένων σε «καλούς» και «κακούς», όχι με βάση τα προσόντα και την απόδοσή τους, αλλά με μόνο κριτήριο τη στάση τους απέναντι στο διάδοχο σχήμα της παλαιάς ΕΡΤ.

Ήμουν ο μόνος διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης ιδιωτικού σταθμού (του Μega), το καλοκαίρι του 2013, που είχα δημοσίως ταχθεί εναντίον του «μαύρου» στην ΕΡΤ. Είχα επισημάνει ότι δε λύνονται με «λουκέτα» τα όποια προβλήματα. Ούτε, φυσικά, με απολύσεις 2,000 ανθρώπων, τους οποίους δεν αξιολόγησε κανείς.

Και τώρα, δυο χρόνια αργότερα, ξαναμιλώ δημοσίως, εκφράζοντας -μαζί με τις ευχές μου για τη νέα ΕΡΤ-  τον προβληματισμό μου.
Η νέα ΕΡΤ πρέπει να στηθεί σε νέα βάση, με αξιοκρατικά κριτήρια, ευρύτητα πνεύματος και κλίμα αλληλεγγύης, όχι ρεβανσισμού. Μακριά από συνδιοικούντες εργατοπατέρες και με κομμένο τον εμφάλιο λώρο που συνέδεε τον εκάστοτε διευθυντή Ειδήσεων με τον εκάστοτε κυβερνητικό εκπρόσωπο ή υπουργό Επικρατείας.

Αντιλαμβάνομαι απολύτως και σέβομαι το γεγονός ότι πολλοί δημοσιογράφοι, παραγωγοί, σκηνοθέτες, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι υπέφεραν τα πάνδεινα χωρίς δουλειά και χωρίς αξιοπρέπεια.
Η λύση, όμως, δεν είναι η εκδικητικότητα απέναντι σε όσους έκαναν άλλη επιλογή. Ούτε, βέβαια, η εξιδανίκευση της παλαιάς ΕΡΤ. Διότι οι αμαρτίες της ήταν πολλές και μεγάλες…

Και μην ξεχνάμε ότι θα πληρώνουμε όλοι οι πολίτες για να λειτουργεί, μέσω του ειδικού τέλους στη ΔΕΗ…

 

Παραθέτω το άρθρο που είχα γράψει για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ στις 12 Ιουνίου του 2013: 

Η ΕΡΤ είχε, πράγματι, πολλά προβλήματα. Κομματισμού, αναξιοκρατικών προσλήψεων, αδιαφάνειας, συνδικαλιστικοκρατίας. Χρειαζόταν, εδώ και χρόνια, συγκροτημένο σχέδιο εξυγίανσης. Ουδείς τόλμησε. Και αίφνης της έβαλαν λουκέτο και, μαζί, μπουρλότο στις εξελίξεις.

Ο λόγος που προβάλλεται δεν είναι καν ο εξορθολογισμός της, αλλά η ανεύρεση των 2,000 απολύσεων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα…

Είναι αλήθεια ότι ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης δεν έχει κάνει απολύτως τίποταστο θέμα αυτό. Αντί, όμως, ο πρωθυπουργός να λύσει το πρόβλημα λειτουργίας της κυβέρνησης, αποφάσισε -παρά την ανοιχτή διαφωνία Βενιζέλου, Κουβέλη- να κλείσει την ΕΡΤ. Επέτρεψε δε στον (και δημοσιογράφο) Σίμο Κεδίκογλου να συνοδεύσει το «λουκέτο» με μια ισοπεδωτική για όλους τους εργαζομένους, ανακοίνωση.

Συμπέρασμα: Έκλεισαν την κρατική Ραδιοτηλεόραση, χωρίς να έχουν επεξεργαστεί -και να δημοσιοποιήσουν αμέσως- ένα σχέδιο επαναλειτουργίας της σε άλλη βάση.

Λάθος. Μεγάλο λάθος.
Για να πολεμήσεις την αρρώστια σκοτώνεις τον ασθενή;

Πετάς στο δρόμο 2,500 ανθρώπους χωρίς καμια αξιολόγηση;
Σβήνεις τη φωνή της χώρας στα πέρατα του κόσμου;
Εξαφανίζεις μια από τις ελάχιστες νησίδες Πολιτισμού στον τηλεοπτικό χάρτη;

Όχι, δεν το κάνεις αυτό. Προετοιμάζεις καλά την κίνησή σου, διαμορφώνεις πολιτικά τις συμμαχίες σου, διαχωρίζεις τους έντιμους και άξιους εργαζόμενους από τους κομματικούς εγκάθετους, τα λαμόγια και τους εγατοπατέρες, και προχωράς στη δημιουργία ενός νέου φορέα απαλλαγμένου από τα κομματικά δεσμά.

ΥΓ1 Θεωρώ απολύτως υποκριτικές τις σπαραξικάρδιες φωνές όσων μέχρι χθες κατακεραύνωναν τη λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης. Οι κομματικές σκοπιμότητές τους βγάζουν μάτι.

ΥΓ2 Στέλνω εγκάρδιο χαιρετισμό στους συναδέλφους μου, που -παρά τον θανάσιμο κομματικό εναγκαλισμό- προσπάθησαν επί πολλά χρόνια να κρατήσουν ψηλά τη δημοσιογραφική σημαία.

ΥΓ3 Ο κίνδυνος -λόγω του κάκιστου χειρισμού- να βγουν δικαιωμένοι και όλοι όσοι έχουν συμβάλλει στην απαξίωση της κρατικής Ραδιοτηλεόρασης, είναι πολύ μεγάλος.

ΥΓ4 Η πιθανότητα να κλονιστεί η κυβερνητική σταθερότητα δεν είναι διόλου αμελητέα.

ΥΓ5 Έλεγχος στα πεπραγμένα των διοικήσεων, των τελευταίων ετών, θα γίνει; Στα μπόνους που μοιράζονταν, ενώ η ΕΡΤ είχε ζημιές, στις ασύλληπτου κόστους εξωτερικές παραγωγές, στους απίθανους μισθούς των φίλων και συγγενών του εκάστοτε υπουργού Τύπου;

Follow on twitter: @XrPanag

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΈξαλλος ο Δραγασάκης, θεωρεί ότι τον άδειασε η κυβέρνηση
Επόμενο άρθροΠανούσης: Η δήλωσή μου ήταν μια επιστημονική & εμπειρική διαπίστωση
Ο δημοσιογράφος Χρήστος Παναγιωτόπουλος ήταν Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Mega Channel επί 11,5 χρόνια. Η δημοσιογραφική του πορεία ξεκίνησε από τις εφημερίδες και τα περιοδικά το 1988. Επί 9 χρόνια ήταν πολιτικός αρθρογράφος της εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ", ενώ θήτευσε ως πολιτικός συντάκτης στις εφημερίδες "24 Ωρες" και "ΠΡΩΤΗ", καθώς και στο περιοδικό "ΕΝΑ". Eργάστηκε για 2 χρόνια και στο ραδιοσταθμό "FLASH" ως αρχισυντάκτης. To 2006 τιμήθηκε με το "Βραβείο Μπότση" για το νέο μοντέλο δελτίου ειδήσεων, το οποίο καθιέρωσε στην ελληνική τηλεόραση. Το 2009 τιμήθηκε με το "Βραβείο Ευρωπαίων Δημοσιογράφων" Κων.Καλλιγάς. Γεννήθηκε στην Πάτρα, σπούδασε Μαθηματικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αγάπησε τη Μουσική περισσότερο (πιάνο και κιθάρα), αλλά τελικά επέλεξε τα δύσβατα δημοσιογραφικά μονοπάτια. Από το 2003 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Εχει δυο γιους. Τον 25χρονο Αλέξανδρο και τον 9 ετών Άλκη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Να είσαι 20 χρόνια διευθυντής του mega, επίτιμος αρθρογράφος της aixmi.gr και 40 χρόνια δημοσιογράφος, να γράφεις ένα άρθρο και να μη σχολιάζει κανείς! Ούτε εγώ σχολιάζω. Μια παρατήρηση έκανα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here