Η Ουγγαρία κλείνει ερμητικά τα σύνορά της

0
4

Μετά το σφράγισμα τα μεσάνυχτα και του τελευταίου ανοιχτού διαδρόμου 20 χιλιομέτρων στην περιοχή Ρέτσκε, στη συνοριακή γραμμή ανάμεσα στην Ουγγαρία και τη Σερβία, επιστρέφει καταρχήν η ηρεμία στην ουγγρική μεθόριο. Από τα μεσάνυχτα τέθηκε σε ισχύ αυστηρότερη νομοθεσία για τους μετανάστες που προβλέπει ποινές φυλάκισης σε όσους μπαίνουν παράνομα στη χώρα. Μέχρι χθες ήταν πταίσμα.

Πινγκ πονγκ με τους πρόσφυγες

Ο νέος νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι και 3 ετών σε όσους επιχειρούν να περάσουν παράνομα στη χώρα. Εάν η πράξη συνοδεύεται και από υλικές ζημίες, όπως π.χ. κόψιμο του σιδερένιου φράχτη, η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5 χρόνια φυλάκισης. Εναλλακτικά ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα της απέλασης του παραβάτη εντός ολίγων ημερών. «Αρχίζουμε μια νέα εποχή», δήλωσε ο Ζόλταν Κόβατς, κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Θα σταματήσουμε τη ροή παράτυπων μεταναστών στα ‘πράσινα σύνορα’». Σύμφωνα με την ουγγρική κυβέρνηση, οι πρόσφυγες μπορούν να αιτηθούν άσυλο στη Ουγγαρία, εάν όμως έρχονται από τη Σερβία και δεν έχουν κάνει εκεί σχετική αίτηση εκεί, τότε θα απωθούνται στη Σερβία, την οποία η Ουγγαρία έχει αναγνωρίσει ως ασφαλή χώρα. Νωρίτερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ανέφερε στους συναριοφύλακες ότι με τις υπηρεσίες τους προστατεύουν «τη δυτική ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων και την πολιτιστική ταυτότητα της Ουγγαρίας», επαναλαμβάνοντας ότι οι πρόσφυγες είναι «οικονομικοί μετανάστες».

Από την πλευρά του ο Σέρβος υπουργός Μετανάστευσης Αλεξάντερ Βουλίν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δεχθεί πρόσφυγες που απωθούνται από την Ουγγαρία. «Δεν εμπίπτουν στη δική μας αρμοδιότητα», δήλωσε στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Τανγιόνγκ. «Βρίσκονται στην ουγγρική επικράτεια και αναμένω από την Ουγγαρία να προβεί στις ανάλογες ρυθμίσεις».

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here