Ανακατάληψη Παλμύρας – Χαιρετίζουν αλλά δε συγχαίρουν οι ΗΠΑ – Υπάρχει ελπίδα για τους θησαυρούς

0
13

 

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε τη Δευτέρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ την εκδίωξη των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από την αρχαία πόλη της Παλμύρας στη Συρία, την οποία ανακατέλαβε ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη της Ρωσίας.

«Για να απαντήσω εν συντομία, ναι, θεωρούμε ότι είναι καλό (…) το ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν ελέγχει πλέον» την Παλμύρα, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, χωρίς πάντως να συγχαρεί τον συριακό στρατό για την επιτυχία του.

Ο Κίρμπι σημείωσε ακόμη ότι είναι πρόωρο να γίνει κάποια κρίση για την επίπτωση που θα έχει η απελευθέρωση της πόλης στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία.

«Είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε το βαθμό κατά τον οποίο η επιχείρηση στην Παλμύρα πρόκειται να επηρεάσει (τις ειρηνευτικές συνομιλίες) με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κίρμπι.

Πάντως συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε κάθε ενδεχόμενο το καθεστώς υπό τον Μπασάρ αλ Άσαντ να «συνεχίσει να τυραννάει τον συριακό λαό».

 

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου από την Παλμύρα υπάρχει ακόμα ελπίδα να αποκατασταθούν οι περισσότεροι από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που οι τζιχαντιστές είχαν καταστρέψει στην Παλμύρα.

Είπε ότι η Αγορά, τα λουτρά, το ρωμαϊκό θέατρο και τα τείχη της πόλης έχουν παραμείνει σχεδόν ανέπαφα, με ελάχιστες ζημιές κάτι που εξέπληξε ευχάριστα τους περισσότερους, ενώ οι ναοί του Βήλου και του Βάαλ Σαμίν, όπως και η Αψίδα του Θριάμβου, μνημεία που είχαν ανατιναχτεί από το Ισλαμικό Κράτος, είναι δυνατό να αποκατασταθούν.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here